BIH: Borba za zapošljavanje – Ako je jedna Romkinja uspjela, može i milion njih

Fotografije i video: S.C.
Autor: R.U.

Po podatcima Svjetske banke, koja, između ostalog, istražuje i radni položaj žena, odnosno njihov uticaj na privredne tokove u smislu stvaranja ekonomski održivih zemalja, samo jedna trećina radno sposobnih žena u Bosni i Hercegovini je zaposlena. Kod muškaraca taj postotak iznosi preko 60 posto. BDP zemlje bi mogao biti čak 16 posto veći kad bi žene radile u istom postotku kao i muškarci, podatak je iz izvještaja ovog međunarodnog magnata za BiH. Po postotku manji broj zaposlenih žena u regiji jugioistočne Europe je samo u Albaniji i na Kosovu, dok je u ostalim zemljama broj zaposlenih žena znatno veći.

Po internim istraživanjima organizacija koja se bave pravima žena i djece, trenutno u BiH, u 60 posto slučajeva, djeca se čuvaju kod kuće. Vrtića nema dovoljno ili nisu financijski dostupni. Siromašne žene to ograničava da aktivno traže posao, jer nemaju mogućnost zbog ove izuzetno važne životne obaveze, da se posvete radu mimo kuće, što im takođe onemogućava i svaku drugu vrstu nezavisnosti. Upravo zbog toga u patrijahalnim sredinama nemaju ni podršku muževa, što otvara niz ugrožavanja ženskih prava.

Romkinje u BiH imaju imaju dodatni problem jer su u najvećoj mjeri bile isključene iz bilo kakvog obrazovnog procesa što ih, čak i kada su u prilici (porodičnoj, radnoj), ograničava u traženju posla. Situacija se zadnjih godina se mijenja i sve veći broj djevojčica nastavlja i obrazovanje u srednjim školama. Mirsada Karić, suradnica organizacije „Siguran korak“ iz Bijeljine smatra da je ženama teže naći posao jer postoje i muške predrasude kod poslodavaca.

„Ja sam na birou. Dva mjeseca aktivno tražim posao i kada sam god otišla pitati, oni su rekli, zvaćemo vas. Pretežni je problem što oni gledaju to kao – ona je žensko i neće moći to raditi, ako je to kao neki muški posao. Sve manje žene dobijaju šansu da pokažu ono što znaju. Ta podjela nije realna. Možda je neka žena mnogo bolja u nekom muškom poslu nego bilo koji muškarac“, rekla je Karić

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Izvor: portal-udar.net

1