Grčki Premijer Tsipras susreo se s grčkim Romima, te izjavio kako ne postoje građani drugog reda

Grčki premijer Alexis Tsipras tijekom sastanka u ponedjeljak, 8. travnja, s predstavnicima grčkih Roma u dvoru Maximos.
Foto: Eurokinissi / Tatiana Bollari
Autor: ANA
Prijevod doradio: Čedo Todorović

ATENA – Nastojanje da se podigne građanska osviještenost o pitanjima vezanim za romsku zajednicu u Grčkoj treba biti stalni, izjavio je premijer Alexis Tsipras tijekom sastanka u ponedjeljak s predstavnicima grčkih Roma u dvoru Maximos, povodom Međunarodnog dana Roma.

Tsipras je izrazio svoje zadovoljstvo na sastanku, istaknuvši da ne postoje građani drugog reda i dodao je da sadašnja Grčka vlada poduzela značajne korake za podršku građanima Roma u razdoblju fiskalnih poteškoća.

“Nastavili smo s opsežnim programom mobilizacije zajednica i njihovom integracijom u gospodarski život”, rekao je Tsipras, dodajući kako je vlada izradila karte kako bi vidjela “kako 371 zajednica, 110.000 grčkih Roma, žive”.

Međutim, napomenuo je kako neke od tih 371 zajednica “ne priznaju zemlju … koja želi braniti ljudska prava i zato smo pokrenuli strateški plan oko osi da “Nema Roma u potrebi za pomoći u krizi”.”

Tsipras je pojasnio da preduvjet za socijalnu integraciju romskih zajednica je da njihova djeca idu u školu jer je „obrazovanje osnovno pravo, ali i uvjet da ove zajednice steknu prava u budućnosti“.

Paralelno s time, premijer se osvrnuo na potporu škola i pružanje školskih obroka kako bi se osiguralo da se sva djeca dobro hrane, kao i programi za obrazovanje odraslih i programi koji podržavaju zapošljavanje i bore se protiv nezaposlenosti implementirano zadnjih godina od vlade. Glavna tema bila je i pristup romskih zajednica zdravstvenoj skrbi, uključujući utjecaj odluke vlade o uklanjanju prepreka javnom zdravlju velikog dijela romske zajednice koji nije osiguran.

“Ne postoje građani prvog, drugog ili trećeg razreda. Svi smo mi djeca istog Boga ”, rekao je Tsipras.

Izvor: thenationalherald.com

🔥0