Iz međimurske policije poručili: Obrazovani Romi imaju mjesto i u policiji!

Ivan Sokač
Foto: Ivan Agnezović
Autor: Robert Peharda

– Opće stanje sigurnosti u Međimurskoj županiji je sve povoljnije. To, naime, dokazuju i gotovo svi statistički pokazatelji kretanja općeg stanja sigurnosti u 2018. godini, koji su u opadanju u odnosu na 2017., ali i u odnosu na nekoliko godina unatrag – ističu načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač i njegov privremeni zamjenik Vladimir Faber.

Manje teških krađa

Tijekom prošle godine u odnosu na 2017. smanjeni su broj kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti, ukupni broj prometnih nesreća, prekršaji protiv javnog reda i mira kao i prekršaji iz ostalih zakona. Broj kaznenih djela iznosio je 1053, što je smanjenje za 12,54 posto u odnosu na godinu ranije. To je ujedno i najniža razina broja kaznenih djela u posljednjih deset godina.

Tijekom prošle godine zabilježena su 323 prekršaja protiv javnog reda i mira. U usporedbi s 373 prekršaja iz 2017. godine, riječ je o smanjenju od 13,4 posto. Zabilježeno je i smanjenje teških krađa za 7,16 posto, odnosno, s 419 na 389, ali i porast krađa s 247 na 260, što je za 5,26 posto više.

Ovakvi rezultati plod su sustavnoga pristupa rješavanju problema vezanih uz kriminalitet i stanje sigurnosti u Međimurskoj županiji. Brojni događaji posljednjih godina, uglavnom vezani uz područja i općine s naglašenim brojem stanovnika romske nacionalne manjine, potaknuli su nadležna tijela da s više različitih strana pristupe njihovom rješavanju.

– Bit rješavanja problema Roma, uz preventivne mjere na terenu i strože kazne za počinitelje, čine inzistiranje na višoj razini obrazovanja mladih, kao i uspješna socijalna integracija u društvo. Iskustva drugih zemalja Europske unije pokazuju da se Romi sa srednjom, višom ili visokom stručnom spremom, po svim statističkim pokazateljima što se tiče kriminogenosti i broja djece, uklapaju u standarde prosječne populacije. Vrijedi naravno i obrnuto, odnosno da oni Romi bez škole ili samo s osnovnom školom, čak peterostruko nadmašuju prosječnu stopu maloljetničke delinkvencije – ističe privremeni zamjenik Faber.

Zašto toliko malo romske djece završava školu, nije problem koji mora rješavati policija, barem ne u potpunosti.

– Romi si ne mogu sami pomoći, već trebaju pomoć države i institucija. Prvi korak prema sustavnom rješavanju problema je da se počne o njemu govoriti. Smatram da smo upravo na tome tragu. Sinergijom pet ministarstava započelo se s traženjem rješenja kako podići razinu obrazovanja i zapošljivosti Roma – dodaje Faber.

Viša razina obrazovanja mladih Roma pomogla bi i samoj policiji da popuni svoje kadrovske redove. Već dulje vrijeme, naime, provodi se inicijativa zapošljavanja Roma u policiji.

– Prošle godine smo preko Vijeća romske nacionalne manjine animirali mlade Rome za posao u policiji, ali smo imali samo tri zainteresirana kandidata. U konačnici je samo jedan kandidat zadovoljio uvjete te ovog trenutka završava prekvalifikaciju. Nadamo se da će se tijekom ljeta pridružiti našoj Policijskoj upravi. I ove godine obilazimo završne razrede srednjih škola, kako bismo mladima, a time i mladim Romima, prezentirali sve prednosti zapošljavanja i rada u policiji. No, postoji jedan problem, a taj je da se među uvjetima za prekvalifikaciju traži završena srednja škola u četverogodišnjem trajanju. Ponovo se vraćamo na problem niske razine obrazovanja Rome, jer tek rijetki završavaju četiri godine srednje škole – pojašnjava načelnik PU međimurske, Ivan Sokač.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Izvor: regionalni.com

0