Slovačka: Romska djeca iz isključenih zajednica pjevaju romsku nacionalnu himnu u predsjedničkoj palači

Slovački predsjednik Andrej Kiska 19. ožujka u Bruxellesu je primio Europsku nagradu za građanska prava Sinta i Roma za svoj angažman u borbi protiv diskriminacije i rasizma i isključivanja Roma iz društva.
Foto: Facebook stranica Andreja Kiske
Prijevod doradio: Čedo Todorović

Slovački predsjednik Andrej Kiska objavio je sljedeću poruku na svojoj Facebook stranici o tome zašto on proslavlja Međunarodni dan Roma: “Ako vam danas nitko od političara nije rekao ništa o tome, nisam iznenađen. Ne možete osvojiti bodove s ovom temom – nego suprotno. Zato je najsigurnije biti tih. Danas je Međunarodni dan Roma. U prošlim godinama posjetio sam zajednice, škole i projekte koji rade s romima i odradim dobar posao tog dana. Ove goddine sam odlučio da primim romsku djecu iz Košica i Moldave nad Bodvouom u predsjedničkoj palači kako bi tamo mogli pjevati romsku himnu. Za mene osobno je bilo vrlo dojmljivo iskustvo.”

“Imamo više od 400 000 pripadnika Roma u Slovačkoj. Od djece koja su rođena u isključenim zajednicama u Slovačkoj, gotovo polovica ostaju među najsiromašnijima od siromašnih cijelog života. Moramo okončati ovaj začarani krug siromaštva. Jedini je put u obrazovanju“, objavio je Kiska.

“U mojim izvješćima o stanju u republici govorio sam o tome godinu za godinom. Moguće je, samo trebamo želiti da ovu temu učinimo prioritetom. Politički lideri ne obraćaju gotovo nikakvu pozornost na ovu temu i objasnio sam zašto na početku ove objave, “rekao je predsjednik Slovačke kojemu je završio mandat.

Izvor: romea.cz

0