Romi su u Slavonskome Brodu dobro prihvaćeni za razliku od drugih mjesta u Hrvatskoj

SLAVONSKI BROD – Najveći problem Roma u Slavonskom Brodu je posao, odnosno nedostatak posla, a to je osnovno što i nama, kao i svima ostalima najviše treba. Prilikom zapošljavanja, još uvijek ima slučajeva da posao ljudi ne mogu dobiti zato što su Romi, ali još uvijek postoji i problem i obrazovanja. Najviše Roma radi u Komunalcu, drugdje i ne rade previše jer nemaju ni potrebno obrazovanje. Problem je ciklične naravi ali vjerujem da će u narednih pet do deset godina situacija biti bolja, i kada je u pitanju obrazovanje Roma, pa onda i zapošljavanje.- kazao nam je danas Milan Mitrović, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine grada Slavonskog Broda.

U Slavonskom Brodu u Romskom naselju živi između 1700 i 1900 Roma. Gotovo 50% djece područne škole Hugo Badalić na Jelasu su romska djeca. Za razliku od prijašnjih godina, danas sva djeca upisuju školu i sve manje je onih koji odustaju od školovanja- Djeca imaju podršku od predškolske dobi do škole, manje je ponavljača i samim tim i manje odustajanja od školovanja. Često su oni s 15 godina izlazili iz sustava školovanja, ali pozitivno je to da ih je sve manje i da je sve više djece koja nastavljaju i srednjoškolsko obrazovanje.- priča Milan koji je i sam s 32 godine odlučio upisati fakultet.- Nije bilo lako, završio sam osnovnu školu s vrlodobrim i upisao srednju, smjer automehaničar. Bilo je super u srednjoj ali se pojavio problem s praksom i jednim profesorom koji su čini se imali problem s činjenicom što sam Rom. Izbacili su me iz škole jer sam zbog nekih neugodnih situacija prestao ići na praksu i taj jedna predmet, neopravdani su se skupljali. Dvije godine sam pauzirao i nastavio ipak s školovanjem. Završio sam kasnije za prodavača, pa za Upravnog referenta još godinu dana i na kraju upisao i fakultet. Uvijek sam htio pomaknuti granicu, a brat mi je bio uzor.- kaže Milan.

Milan je na prvoj godini Fakulteta za odgojno obrazovne znanosti, predškolskog odgoja, dao je sve ispite, otac je troje djece, radi u sklopu Win-Win projekta i ugovor mu traje do mjeseca svibnja, do kada projekt i traje. Zajedno s asistenticom pomaže u projektu predškolskog odgoja u kojem sudjeluju romska djeca. Od tud ideja i da upiše fax. – Veseli da sam i toj djeci sada, barem nekoj, pomalo uzor i da vide na mom primjeru da Romi mogu raditi i bolje poslove i biti plaćeni, ali da moraju prvo završiti školu. Radimo sa svom djecom koliko možemo, pomažemo i starijima s matematikom, hrvatskim jezikom. Djeca se moraju školovati i koliko god možemo razgovaramo s roditeljima u naselju da budu podrška djeci u školi.-

Danas je Svjetski dan Roma i prigoda je za naučiti nešto novo. Brodski Romi kao ni Romi u Hrvatskoj ne govore romski jezik, nego rumunjski. Roma ima katolika, muslimana i pravoslavaca u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Slavonskom Brodu gdje žive većinom Romi pravoslavne vjeroispovijest. Priča o romskom jeziku koji je univerzalan u cijelom svijetu, i više nalikuje albanskom, kaže da su Romi bili robovi i svima koji bi ga govorili odrezali bi jezik. Bili su u Rumunjskoj prisiljeni govoriti rumunjski i nakon ukidanja ropstva dio njih otišao je iz Rumunjske preko Mađarske. Ti Romi završili su u Međimurju i većinom su katolici. Njihova prezimena razlikuju se od sisačkih i brodskih Roma koji su uglavnom Mitrovići, Jovanovići…

– Nema veze kojoj vjeroispovijesti Rom pripada, stvar je samo da Romi rade sami na sebi i da dobrobit zajednice stave ispred osobnog interesa. – završio je Milan Mitrović koji se neće kandidirati za predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine jer prioriteti u životu sada su obitelj i škola. Planira se kako saznajemo angažirati u vijeću kroz odbor za obrazovanje jer smatra da je obrazovanje glavni vjetar u leđa Romima u Slavonskom Brodu ali i cijeloj Hrvatskoj.

Inače i Milan kao i svi mladi u Brodu želi imati svoj dom, završava pomalo i uređuje kuću, a od velike pomoći mu je i otac Neđeljko.

Izvor: ebrod.net

🔥0