Britanski Romi strahuju za budućnost nakon Brexita

Foto: Al Jazzera
Autor: Dalibor Kraišniković

Velika Britanija je 29. ožujka trebala zvanično napustiti Europsku uniju kojoj je pristupila u prvom proširenju 1973. godine. Ipak, Britanci će se još zadržati u EU, pošto britanski parlament ove nedjelje glasa o Brexitu, nakon što su poslanici dva puta glasali protiv plana koji je premijerka Theresa May predložila, kao i protiv izlaska iz EU bez dogovora.

Brexit je posljednjih dana najaktuelnija politička tema u Europi i šire, a još od referenduma 2016. godine, u javnosti se govorilo o pozitivnim i negativnim ishodima koje će izlazak Velike Britanije iz EU prouzrokovati toj zemlji i drugim članicama EU.

Od oko 300.000 Roma, koliko ih živi u Velikoj Britaniji, veliki broj nema reguliranu dokumentaciju i na taj način bi mogli izgubiti prebivalište. Sumirajući cjelokupnu situaciju post-Brexita, ona ne ide u prilog britanskim Romima, piše Al Jazzera.

Romi, od kojih veliki broj doseljenika iz drugih europskih država, svakodnevno se nastoje što više prilagoditi britanskom društvu, međutim Brexit i novi imigracijski sistem koji započinje, prijeti da baci veću sjenu na britansku romsku manjinu. Roditelji se boje da će izlazak Britanije iz EU naškoditi njihovoj djeci, koja pohađaju škole u toj zemlji.

Nakon pristupanja istočnoeuropskih država EU, veliki broj siromašnih i marginaliziranih Roma su potražili šansu za bolji život u Velikoj Britaniji, koju do tada nisu imali, najčešće u Bugarskoj, Rumunjskoj i Sloveniji, ali i Slovačkoj i Češkoj.

Procjenjuje se da 300.000 Roma u Velikoj Britaniji obuhvaća jednu od ranjivih skupina u zemlji, suočenu sa rasprostranjenom diskriminacijom i stopama siromaštva daleko iznad prosjeka.

Mnogima nedostaje znanje engleskog jezika i dokumentacija potrebna za dovršavanje novog procesa prijave, koja se mora poslati putem mobilne aplikacije za Android. Neki čak nisu ni svjesni da moraju podnijeti zahtjeve prije 30. lipnja 2021. godine ili 31. prosinca 2020. u slučaju da se ne postigne dogovor za Brexit.

Pod imigracijskomm sustavu u Velikoj Britaniji, građani EU moraju se registrirati za uspostavljeni status putem telefonske aplikacije koju je izradio Ured za unutarnje poslove, a koja od podnositelja zahtijeva da dostave i osobne dokumente.

Grupa za podršku Roma, dobrotvorna organizacija sa sjedištem u Londonu, nedavno je održala info sesije kako bi pomogla Romima da se prijave. Od 69 ljudi koji su učestvovali na sesiji, samo četvero je moglo završiti taj proces, a samo njih sedam zna podnijeti zahtjev bez tuđe pomoći.

„Ako bilo koji građanin EU, uključujući i Rome, propusti rok za dobijanje novog imigracijskog statusa, on ili ona će postati ilegalno nastanjen/a i biti će žrtva neprijateljskog okruženja, istaknuo je odvjetnik Colin Yeo za Al Jazzeru.

„Neće biti moguće da se zaposle, bankovni računi će biti zatvoreni, stanodavci će biti prisiljeni da ih isele, rad ili upravljanje vozilom će biti kažnjivo djelo, između ostalog“, dodaje on.

EU trenutno doprinosi financiranju integracije Roma u Ujedinjenom Kraljevstvu. Britanske vlasti optužene su da nisu iskoristile sav novac koji im je ponuđen u te svrhe, ali nema naznaka da će Westminster osigurati sredstva za zamjenu nakon Brexita, što će ostaviti romske skupine s još manje sredstava za rješavanje potreba zajednice.

Izvor: portal-udar.net/aljazzera.com

2