Slovačka: Ultra-desničari pokušavaju iskoristiti tragediju, podići tenzije između neroma i Roma

Sljedbenici slovačkog ultra-desnog političara Mariana Kotlebe posjetili su mjesto ubojstva za kojega je osumnjičen romski muškarac u ožujku 2019.
Foto: YouTube
Preveo i doradio: Čedo Todorović

Brutalno ubojstvo koje se dogodilo prošle subote u gradu Dobšini u istočnoj Slovačkoj, za koje se sumnja da je počinitelj 22-godišnji Rom, razlog je zašto su se prekjučer tamo okupili predstavnici fašističke stranke Marian Kotleba, Narodne stranke Naša Slovačka (ĽSNS). Osumnjičeni je uhićen. piše češki romski  portal romea.cz.

Ako bude osuđen, mladić se može suočiti do 20 godina zatvora. Cijeli se događaj odvijao ispred restorana u gradu u okrugu Rožňava.

Mladića se tereti da je ispred restorana napao neromskog klijenta s drvenom daskom, zbog čega je ne-rom zadobio ozljede od kojih je naposljetku umro. Neki mediji izvještavaju da su njih dvojica bili prijatelji, a drugi da je žrtva izabrana potpuno nasumično od strane napadača.

Osumnjičenik će biti u pritvoru tijekom cijelog suđenja. Predstavnici Kotlebine stranke pokušali su iskoristiti tragediju zbog vlastite vidljivosti i pojavili su se u gradu u nedjelju.

Ekstremisti su činili sve što mogu da pogoršaju zategnutu situaciju između lokalnih etničkih Slovaka i Roma. “Lokalni Romi se boje. Šire se glasine kako će se oni udaljiti”, rekao je bliski rođak lokalnog romskog stanovnika poslužitelju vijesti Romea.cz.

Video snimke iz ultra-desnog “komemorativnog obreda” za smrt objavili su ekstremisti na njihovom YouTube kanalu, gdje su govornici govorili o “asocijalnim Ciganima” i “parazitima” i koristili slike romske djece. Istodobno su objavili poziv na još jedno potpisivanje peticija i prosvjedni skup koji je zakazan za nedjelju, 24. ožujka.

0