Svjetska Banka: Uključivanje Roma na zapadnom Balkanu zahtijeva fokusiranu intervenciju

Foto: Emerging Europe/Ilustracija
Doradio i Preveo: Čedo Todorović

Potreban je integriraniji pristup kako bi se uklonile brojne prepreke sa kojima se Romi suočavaju kroz pružanje osnovnih usluga, socijalnih naknada i usmjerenih intervencija, navodi se u novom izvješću Svjetske Banke, Prekid ciklusa isključenosti Roma na zapadnom Balkanu. Izvješće ispituje uključivanje Roma na Zapadnom Balkanu u pet prioritetnih područja: obrazovanje, tržište rada, zdravstvo, stanovanje i dokumentacija, piše emerging europe.

Izvješće koristi podatke iz kruga Regionalnog istraživanja Roma (RRS) za 2011. i 2017. godinu, do sada najopsežnije istraživanje o životnim uvjetima i ishodima ljudskog razvoja među marginaliziranim romskim kućanstvima i njihovim ne-romskim susjedima, i otkrivae da nije bilo značajna poboljšanja u bilo kojem od prioritetnih područja.

“Razlike između Roma i njihovih ne-romskih susjeda i dalje su velike, osobito u obrazovanju i pokazateljima na tržištu rada. To je osobito zabrinjavajuće jer su praznine između romskih i neromskih susjeda, tj. Kućanstava i pojedinaca koji žive u krugu od 300 metara jedan od drugoga ”, kaže koautorica izvješća, Monica Robayo. „Očekujemo da obje skupine imaju jednak pristup osnovnim uslugama kao što su obrazovanje, zdravstvo, struja i voda, kao i istim tržištima rada. Istraživanje pokazuje da je to daleko od stvarnosti.

U izvješću se tvrdi da je pružanje jednakih mogućnosti Romima dostupnim općoj populaciji povezano s potencijalnim fiskalnim dobicima, te da je uključivanje Roma pametna ekonomija. U regiji koja se bori s demografskim starenjem, koristi od uključivanja Roma nisu zanemarive i uključuju povećanje produktivnosti povezane s višim stopama zaposlenosti i zaradom na radu, uključujući fiskalne pogodnosti kao što su veći porezni prihodi i niža izdvajanja za socijalnu pomoć.

“Romi su mlada populacija, a ova mladalačka izbočina može se pretvoriti u demografsku dividendu kroz odgovarajuće ulaganje u obrazovanje i osnovne usluge”, kaže koautorica izvješća, Natalia Millan. “Zatvaranje nedostataka u prioritetnim područjima zahtijeva širi program uključivanja koji uključuje politike specifične za Rome tijekom životnog ciklusa od obrazovanja u ranom djetinjstvu do poboljšanja pristupa odgovarajućim stambenim i zdravstvenim uslugama te sudjelovanjem na tržištu rada.

“Visokokvalitetni podaci i istraživanja o uključivanju Roma u svrhu informiranja o politikama utemeljenim na dokazima su oskudni, a ovo regionalno izvješće ima za cilj popuniti ovaj jaz u znanju i obavijestiti kreatore politike. Izvješće je financirano iz zakladnog fonda Europe 2020 od strane Glavne uprave Europske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) i izrađeno je korištenjem podataka iz Regionalnog istraživanja Roma (RRS), koje je proveo Program Ujedinjenih naroda za razvoj ( UNDP) i Svjetske banke.

🔥0