Matija Posavec: Socijalni vaučeri nisu rasistička mjera prema Romima

Foto: N1
Autor: N1

Župan Međimurske županije Matija Posavec bio je gost Newsrooma urednika Domagoja Novokmeta. U posljednje vrijeme puno se raspravlja o njegovom prijedlogu da se socijalna naknada dijeli u obliku vaučera što je zasmetalo saborskom zastupniku romske nacionalne manjine Veljku Kajtaziju.

“Nema razloga da gospodin Kajtazi bude nezadovoljan jer je uloga saborskog zastupnika stvaranje suživota manjine i većine, ako se suživot narušava to se mora poboljšati. Jedan od problema s kojima se susrećemo je sustav nenamjenskog trošenja socijalne pomoći. To je novac svih nas i mora se reagirati ako se on nenamjenski troši”, kaže Matija Posavac.

Dodaje da se socijalna pomoć trošila na alkohol i kocku. Iznosi podatak koji je dobio od policije kako u vrijeme isplate socijalne pomoći imaju dvostruko više intervencija, a upozorava da u Međimurskoj županiji 40 posto kaznenih djela počine maloljetnici.

Kada je riječ o Međimurskoj županiji kaže kako su 80 posto korisnika socijalne pomoći Romi te da ako je ikoja sredina tolerantna i solidarna i otvorena onda je to Međimurje.

Ističe da njegov prijedlog nije rasistička mjera jer on predlaže da vaučeri idu onim korisnicima socijalne pomoći za koje se utvrdi da su je do sada nenamjenski trošili.

“To je već sada zakonski omogućeno. Neuređenost sustava je rezultirala time da ne postoji jasnija kontrola jer se nitko time ne želi baviti. Prije desetak godina je postojao model vaučera pa je ukinut”, rekao je. Predlaže da se vaučeri primjene na svakoga tko nenamjenski troši javni novac.

“Vjerujem da će biti zdravog razuma i pameti da se zaštiti i manjinsko i većinsko stanovništvo u županiji”, zaključio je.

Posavac kaže kako ne zna što se događa u vladajućoj koalicij te da svatko preuzme odgovornost za svoje postupke. Kaže da na europarlamentarne izbore HNS ide samostalno. Ne zna hoće li biti uspjeh ili fijasko, ali smatra da je dobro što idu samostalno u izbore u kojima se nadaju osvojiti jedan mandat.

Izvor: hr.n1info.com

0