BIH: Romkinja je borbena, snažna i sposobna – zbog toga zaslužuje posao

Suada Muheljić
Foto i video: Darko Udovičić
Autor: Dalibor Tanić

Suada Muheljić iz Donjeg Vakufa je odrasla u obitelji učeći kako su muškarci „glava obitelji“ i da su za obitelj oni najbitniji. S druge strane, ova Romkinja ne krije želju da bi rado htjela da se zaposli i bude ravnopravnija, radeći nešto drugo, osim čuvanja djece.

Njen suprug je, kaže nam, otišao da radi, dok ona brine o domaćinstvu i djeci. Predala je prijavu da se zaposli u lokalnoj tvornici u Donjem Vakufu i očekuje da bi uskoro mogla početi da radi. Prema onome što nam je rekla u razgovoru, Suada je, vjerovatno nesvjesno, riješila desetljetno pitanje siromaštva Roma.

U ovoj priči, dolazimo do jedne nove ideje i pristupa u rješavanju problema, ne samo Romkinja, već čitave obitelji.

Problematiziranje osnaživanja

Osnaživanje Romkinja je tema na koju se troši puno para u Bosni i Hercegovini. Osim što se o tome puno govori, suštinski, problemi koji su davno prepoznati nikada nisu (ni blizu) riješeni, a nema  ni značajnijih pomaka. Ona je i dalje ponižena, u drugom planu, diskriminirana sa svih strana, a opet najvažniji član obitelji!

Patrijarhat je duboko usađen u veliki broj obitelji, ne samo romskih, jer postoje vidljive podjele. Međutim, šta ako romsku prosječnu obitelj posmatramo iz ugla matrijarhata, a patrijarhat uzmemo samo kao neformalni oblik upravljanja?

Sadet Mlinarić iz Udruženja Anima iz D. Vakufa, gotovo 20 godina radi u ovom udruženju. Svakodnevno se susreće sa problemima žena i kako kaže, ne dijeli ih po nacionalnosti i vjeroispovjesti, već po tome da li je neka od njih u socijalnoj potrebi, ili ne.

„Danas sam na neki način prisiljena da govorim posebno o Romima, u ovom slučaju o Romkinjama, mada to ne volim… Ja tvrdim, na osnovu iskustva od 20 godina i mog osobnog iskustva, da je Romkinja, socijalno ugrožena žena, vrlo sposobna! Prvo, sposobna je roditi dijete, imati porodicu, kuhati, održavati cijelo domaćinstvo… Kada je pomoć u pitanju, žena otvori sva moguća vrata, dok muž sjedi kući“, govori Sadeta.

Sadeta ne krije svoju ogorčenost i ljutnju prema takvom stavu ne samo Romkinja, nego svih žena! Podsjeća da su žene mnogo veći borci i da čitava obitelj zapravo zavisi od nje. Treba ohrabriti majku, treba njoj pomoći, jer tako, kaže ona, direktno pomažemo djeci.

„Nije rješenje ako nekom djeteteu date knjigu, olovku, ili užinu. To dijete treba da neko prati“, govori ona.

Cijeli tekst prčitajte ovdje.

Izvor: portal-udar.net

0