Hrvatski obrazovni sustav nije spreman za temu o stradanju Roma tokom Drugog svjetskog rata

Danijel Vojak
Autor: Stojan Obradović

I nakon gotovo 80 godina od završetka Drugog svjetskog rata, u hrvatskom obrazovnom sustavu, uključujući i nastavu povijesti, romsko ratno stradanje je svedeno na nekoliko riječi, i oni su stradali. Do unazad nekoliko godina te žrtve nisu bile ni obilježavane ni komemorirane pa odatle i naziv za to stradanje „zaboravljeni holokaust“. Stvari se ipak počinju mijenjati, ali hrvatski obrazovni sustav još nije spreman, osposobljen i pripremljen da prihvatiti ove teme što se može argumentirati uvidom u postojeći kurikulum za nastavu povijesti kao i novim prijedlozima.

O ovoj temi, razgovarali smo sa Dr.sc. Danijelom Vojakom, znanstvenim savjetnikom na Institutu “Ivo Pilar” u Zagrebu i voditeljem autorskog tima koji je izradio Priručnik za učitelje i nastavnike “Romi u Drugom svjetskom ratu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, 1941. – 1945”. Sa Vojakom smo razgovarali o potrebi, motivima za izradu Priručnika, ali i spremnosti obrazovnog sistema u Hrvatskoj, da prihvati novu stranicu u udžbenicima historije.

Objavili ste (zajedno sa suradnicima) Priručnik za učitelje i nastavnike Romi u Drugom svjetskom ratu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, 1941–1945. Koliko je uopće problem stradanja Roma prisutan u nastavi povijesti u našim školama? Koliko se i kako ta tematika do sada obrađivala?

-Nažalost, i danas, nešto manje od 80 godina od početka Drugog svjetskog rata, u hrvatskom obrazovnom sustavu, uključujući i nastavu povijesti, romsko ratno stradanje je svedeno na nekoliko riječi „i oni su stradali“. Hrvatski učenici, a nažalost niti većina njihovih učitelja i nastavnika o ovoj temi gotovo da ne znaju ništa. I pitam se, kako bi oni to mogli znati? Pitanje stradanja Roma je nakon Drugog svjetskog rata utopljeno u pitanja „žrtve fašističkog terora“ bez da se svaka njihova žrtva individualizira s imenom i prezimenom, etničkom i/ili vjerskom identifikacijom…

Romske žrtve nisu bile zapisivane kao takve na spomenicima, niti se po njima nazivalo trgove, niti ulice i sl. Nitko do unazad nekoliko godina nije ih niti komemoriro. One su bile zanemareni, a neki bi rekli i zaboravljene. Otud i naziv za ovo stradanje „zaboravljeni holokaust“.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Izvor: portal-udar.net

0