Deset godina od masovnih ubojstava i napada na Rome u Mađarskoj

Sahrana Robike Csorbe i njenog oca Roberta
Foto: ERRC
Autor: D.K.

U Budimpešti je 23. veljače održano okupljanje građana kako bi podsjetili javnost i obilježili 10. godišnjicu od ubojstva petogodišnje Robike Csorbe i njenog oca Roberta, žrtava niza napada na romska naselja u Mađarskoj 2008. i 2009. godine. Tada je šest Roma ubijeno, a preko 50 ranjeno u valu nasilja krajnje desničarskih skupina.

Nakon ponoći 23. veljače 2009. godine, u selu Tatárszentgyörgy, napadači su najprije bacili Molotovljeve koktele, zapalivši obiteljsku kuću Csorba. Nakon što je čuo pucnjavu, Robert je zgrabio dvoje najstarije djece, a njegova supruga Bianka je uzela najmlađe dijete. Dok su bježali iz zapaljene kuće, naoružani napadači su počelu pucati po njima. Tada su poginuli Robert i njegova petogodišnja kćerka Robika, piše Travellers Times.

Ovo ubistvo se dogodilo u pozadini rasprostranjenih antiromskih naboja, povećanog zastrašivanja podtaknutog predrasudnim medijskim izvještavanjem i rasističkim skupovima desničarske stranke Jobbik i njenih uniformiranih paravojnih snaga. Napetost je bila posebno visoka nakon ubojistva romskog rukometaša Mariana Cozme u Veszprému 8. veljače. Na njegovom spomeniku je bilo napisano „smrt Ciganima“.

Nekoliko mjeseci prije napada na obitelj Csorba, došlo je do dvostrukog ubistva gdje je obiteljska kuća u selu Nagycsecs bila zapaljena, a žrtve upucane dok su bježale iz kuće. Tibor Nagy je ranjen, a njegova supruga Éva i njen brat Jozsef su poginuli u pucnjavi.

Unatoć ovim napadima, policija je odbijala mišljenje da su napadi povezani i rasno motivirani. Kad su stigli na mjesto ubojstva članova obitelji Csorbe, policajci su poricali zločin. Ubrzo su objavili informaciju da je požar u u Tatárszentgyörgyju bio uzrokovan kratkim spojem. Snijeg je bio krvav. Policajci su bili toliko bezobzirni i jedan od njih je urinirao na otisak stopala, piše Travellers Times.

Tek nakon što se Viktória Mohácsi, zastupnica romske nacionalnosti u Europskom parlamentu pozvala u Nacionalni istražni ured, incidenti su prepoznati kao ubojstvo. Misija za utvrđivanje činjenica koje su provele organizacije za ljudska prava, uključujući ERRC, utvrdila je da je ponašanje policije, hitne pomoći i vatrogasaca bilo nemarno, a organizacije za ljudska prava su zahtijevale od policije da se ubojstva istraže i definiraju kao zločini počinjeni iz mržnje.

Izvor: portal-udar.net/travellerstimes.org.uk

🔥0