SRRH “Kali Sara” i gradonačelnik Slavonskoga Broda, danas potpisali sporazum o sufinanciranju radova na izgradnji sportskog igrališta

Foto: Romski Portal/Čedo Todorović

SLAVONSKI BROD – Gradonačelnik Mirko Duspara i saborski zastupnik Veljko Kajtazi danas su potpisali Sporazum o sufinanciranju radova na izgradnji sportskog igrališta u Naselju Josip Rimac. Riječ je o projektu koji je inicirao Savez Roma u Republici Hrvatskoj ‘Kali Sara’ koji će djeci i mladim pripadnicima romske nacionalne manjine omogućiti novi prostor za rekreaciju i sport. Tako će u Naselju Josip Rimac biti izgrađeno novo sportsko igralište dimenzija 20×40 metara, a procijenjena vrijednost radova iznosi oko pola milijuna kuna.

– Smatramo da svako dijete i svaka mlada osoba u Slavonskom Brodu, s posebnim naglaskom na djecu koja se nalaze u najtežoj financijskoj situaciji, zaslužuje jednake uvjete odrastanja i obrazovanja. Vjerujem da smo kao Grad to do sada više puta dokazali, pogotovo kada je riječ o projektima kojima nastojimo stvoriti nove sadržaje i bolje uvjete za djecu pripadnike romske nacionalne manjine. Drago nam je da će se izgradnja novog sportskog igrališta pridružiti popisu projekata kao što su ‘Krenimo zajedno’ ili ‘Win-win’ – istaknuo je gradonačelnik Mirko Duspara prilikom današnjeg potpisivanja ugovora.

Saborski je zastupnik Veljko Kajtazi naglasio kako je jedan od osnovnih problema u romskim naseljima nedostatak društvenih sadržaja, što je odraz generalnog manjka ulaganja u naselja u kojima žive pripadnici romske nacionalne manjine na državnoj razini. Ovakvim projektima to se nastoji promijeniti, a Naselje Josipa Rimca u Slavonskom Brodu dobar je primjer pozitivnog pomaka koji je ostvaren zahvaljujući dobroj suradnji romske zajednice, udruga, Saveza Roma Republike Hrvatske i Grada.

– Vjerujem da je ovo zapravo početak jedne dobre, kvalitetne i prijateljske suradnje između gradonačelnika Slavonskog Broda i njegovih suradnika sa Savezom Roma ‘Kali Sara’. Nadamo se kako će u budućnosti s tog igrališta izaći neki dobar sportaš. – izjavila je Suzana Krčmar, Predsjednica Saveza Roma, dodavši kako je današnje potpisivanje sporazuma početak suradnje koja će sigurno rezultirati i drugim projektima kojima se nastoji razviti društveni život u Naselju Josipa Rimca. Također, zahvalila je Gradu Slavonskom Brodu na potpori bez koje je ovakve projekte puno teže realizirati.

Sukladno Nacionalnoj strategiji za uključivanje Roma za razdoblje od 2013. do 2020. godine, Grad Slavonski Brod kontinuirano radi na poboljšanju uvjeta i kvalitete života Roma u zajednici. Ovaj cilj se ostvaruje kroz izgradnju prometne i komunalne infrastrukture te kroz različite socijalne programe kojima se promiče aktivno uključivanje romske nacionalne manjine u sve segmente društvenoga života. Osim toga, Grad Slavonski Brod već godinama surađuje i sa UNICEF-om na provedbi različitih projekata namijenjenih stvaranju boljih uvjeta života za pripadnike Romske nacionalne manjine u Slavonskom Brodu, objavio je portal Grada Slavonskog Broda.

Nakon potpisivanja sporazuma, saborski zastupnik Veljko Kajtazi je posjetio buduću lokaciju u romskome naselju koja je namijenjena za izgradnju višenamjenskog sportskog igrališta, te je ujedno i posjetio romsko naselje i razgovarao i obavjestio mještane zajedno sa svojim suradnicima o navedenom potpisanom sporazumu.

19387 false true true false true true false auto false ease-in-out 300 auto false 0 true true Previous (Left arrow key) Next (Right arrow key)
%curr% of %total%
0