Mali umjetnici OŠ Kuršanec: Uljepšali smo svoju školu za sve nas

Foto: Ida Domišljanović, OŠ Kuršanec
Autor: Selma Pezerović i Maja Grubišić

U sklopu likovne grupe, a uz podršku ravnateljice škole Marije Tepalović, stručne službe i učitelja, profesorica Ida Domišljanović započela je zanimljiv projekt oslikavanja školskog prostora i time učenike Osnovne škole Kuršanec iz Čakovca pretvorila u prave male umjetnike. Prvim potezima kistom, prije dvije godine, oslikali su učionicu likovne kulture – zidove i stolice i tako je krenulo. Pokazalo se da im je broj sati za redovitu nastavu likovne kulture premalen pa je profesorica Domišljanović kao izvannastavnu aktivnost uvela likovnu grupu koja je okupila učenike viših razreda koji su pokazivali sklonost ka likovnom izražavanju.

“Učenici su se na ovaj način upoznavali sa stvaralštvom najutjecajniji svjetskih slikara i s remek-djelima svjetske likovne umjetnosti. U dogovoru s profesoricama hrvatskog jezika projekt smo proširili na crtanje i slikanje portreta velikana hrvatske književnosti koje smo zatim uokvirili i postavili na zidove učionica hrvatskog jezika. Tako svaki učenik može povezati lik autora s njegovim književnim djelom”, istaknula je profesorica Domišljanović.

“Likovna grupa mi se sviđa jer je zabavno oslikavati zidove. Ima nas nekoliko na likovnoj grupi, a oslikavanjem činimo školu ljepšom. Učiteljica likovne kulture je kreativna i maštovita i lijepo mi je s njom raditi.” 

Božica Muršić
(8. razred)

Djeca trenutno rade na oslikavanju učionice glazbene kulture portretima velikih skladatelja baroka, klasicizma i romantizma, a u planu je i oslikavanje stolica s motivima i likovima iz školske lektire u učionici hrvatskog jezika. U stvaralačkom okruženju razvija se i osobni odnos učenika prema školi.

“Nastojim učenike naučiti gledati, misliti, osjetiti i raditi” – govori učiteljica Domišljanović i nastavlja “na taj način, kontinuiranim likovnim odgojem učenici se osposobljavaju za vizualno percipiranje i za samostalno kreativno razmišljanje.”

Pozitivni učinci ovakvog oblika stvaralaštva odražavaju se i kod ostalih učenika koji cijeneći i poštujući uratke s pažnjom i oduševljenjem čuvaju školski prostor. I nakon što su autori prvih crteža završili osnovnu školu današnji učenici znaju njihova imena i tako zapravo dolazi do transgeneracijskog prijenosa odnosa i stava prema školskom okruženju čime se umjetničko ostvarenje učenika čuva kao trajna vrijednost.

“Primjećujem porast individualne kreativnosti kod učenika, zainteresiranost za rad u izvanškolskim aktivnostima te pozitivan pristup likovnoj umjetnosti. Učenici stječu samopouzdanje i razumiju dobrobit koju njima i zajednici donosi sudjelovanje u zajedničkom radu.”

Izvor: phralipen.hr

🔥0