Nejasno o Jasenovcu

Foto: Flickr
Autor: Ivana Perić

Posljednjih mjeseci Jasenovac se često spominje u sklopu političkog igrokaza, i kao i uvijek, to spominjanje prate različite nejasnoće. Nedavno je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru s Miloradom Dodikom najavio zajedničku izgradnju Memorijalnog centra Donja Gradina Jasenovac.

Vučić je rekao da je ideja “da naprave nešto što bi bio najveći zajednički spomenik, na teritoriju gdje žive Srbi… Novi Memorijalni kompleks i muzej, s mogućnošću najboljih i najsnažnijih videozapisa iz vremena Drugog svjetskog rata”. Kakvi bi točno ti zapisi bili, i na koji bi se način povijest prenosila (ponajviše mladim) posjetiteljima – pitanje je. Znakovito je da Vučić i Dodik zajednički najavljuju ovakve pothvate, i teško ih je ne uzeti s dozom rezerve.

U Hrvatskoj se pak u posljednjih pet godina znatno smanjio broj učenika koji odlaze u posjet postojećem Spomen-području Jasenovac, pa u skladu s novim kurikulumom Ministarstvo preporučuje školama odlazak. Prošle je godine mjesto stradanja više od 80 tisuća Srba, Roma, Židova i hrvatskih antifašista posjetilo samo 15 grupa učenika iz Hrvatske i 19 iz inozemstva, od čega najviše iz Italije i Slovenije.

Snježana Koren, predstojnica Katedre za metodiku nastave povijesti s Odsjeka za povijest zagrebačkog Filozofskog fakulteta, za Novosti je objasnila da se od 2004. godine redovito održavaju kvalitetni, dobro organizirani i prilično posjećeni seminari za nastavnike i profesore gdje se razgovara o razdoblju Holokausta, ali da unatoč tome nije došlo do povećanja broja grupa u Jasenovcu.

“Bilo bi zanimljivo usporediti broj grupa prije 2014. godine i danas. Uzimam tu godinu kao početnu s obzirom da je zadnjih pet godina došlo do intenziviranja debata o prošlosti što je dovelo do pada broja učenika koji posjećuju Jasenovac. Neke kolege, koje su prije bez ikakvih problema vodile djecu u Jasenovac, kažu da zadnjih godina teško uspijevaju prikupiti djecu i dobiti odobrenje roditelja da ih vode tamo”, rekla je Koren.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Izvor: phralipen.hr

🔥0