Slovačka: Projekt izgradnje kuća za samopomoć mijenja živote Roma

Rankovce, Slovačka – projekt za samo-pomoć izgradnje kuća.
Foto: TASR/František Iván
Autor: Romski Portal/Čedo Todorović

Poslužitelj vijesti Korzar.sme.sk izvještava da jedinstveni projekt izgradnje kuća kao mjera samopomoći mijenja živote Roma u istočnoj slovačkoj općini Rankovce. Pilot projekt u 2013. omogućio je prvim stanovnicima naselja da izgrade vlastite kuće od opeke, navodi Romea.cz.

Tijekom prve dvije faze projekta 14 kuća je izgrađeno je i dobile su dozvolu za stanovanje, a tijekom treće faze, koja je u tijeku, gradi se još 14 niskobudžetnih kuća. “Život u naselju promijenio se za 180 stupnjeva, rekao bih”, izjavio je za novinski poslužitelj lokalni terenski radnik František Turták.

“Mlade obitelji mogu steći svoje pravno stanovanje, obiteljsku kuću s malim vrtom. To nije bilo moguće prije ovog projekta”, objasnio je Korzar.sme.sk.

“U početku, kad smo birali ljude za prvu fazu, gotovo nitko nije vjerovao da bi ovako nešto moglo uspjeti ovdje. Nakon što je isprobano, za projekt se prijavilo mnogo više ljudi”, rekao je radnik na terenu.

U prošlosti su mlade romske obitelji nastavile živjeti u istom stanu kao i njihovi roditelji u naselju. Pomoć i zapošljavanje nisu im bili dostupni.

“Ovdje se ne radi samo o rješavanju vlastitog stambenog pitanja. Na početku projekta izgradnje, ovdje su bila zaposlena samo troje ili četvero osoba, ali sada imamo više od 60% zaposlenja”, kazao je Turták.

“To je veliki korak naprijed, ne samo sa stanovišta stanovanja, nego i sa aspekta radnih mjesta”, istaknuo je. Izgradnja kuće nije besplatna i zahtijeva ispunjavanje strogih uvjeta, uključujući i aktivnu suradnju onih koji su zainteresirani za smještaj u nekretninama.

Sudionici projekta moraju redovito štedjeti najmanje godinu dana kako bi kupili zemljište i otplatili kredit za građevinske materijale. Ukupni proračun po kući iznosi otprilike 12 000 do 13 000 EUR.

Františka Ondrašiková iz udruge “Za bolji život” (Pre lepší život) u Rankovcu objasnila je poslužitelju vijesti kako funkcionira cijeli program. “Aktivno sudjelovanje općine je potrebno zbog  dodjele gradilišta i jamčenja tehničke infrastrukture”, kazala je.

“Lokalna neprofitna organizacija također ulazi u proces društveni i socijalni rad na terenu. Posljednje, ali ne i najmanje važno, banka nudi odgovarajući mikro-zajam”, opisala je Ondrašiková.

“Koordinator projekta vodi klijenta tijekom izgradnje same kuće. Najvažnije je, međutim, da klijent to vidi kao svoju proizvodnju, svoj životni projekt, tako da preuzima što je više moguće odgovornosti za izvršavanje zadatka. “, rekla je novinskom poslužitelju.

Početni projekt samogradnje u Rankovcu osvojio je Zlatnu nagradu za civilno društvo 2014. godine od strane Europskog gospodarskog i socijalnog odbora u Bruxellesu, a općinu su posjetili ljudi zainteresirani za program, ne samo iz susjednih zemalja poput Češke i Mađarske, ali i iz drugih europskih država. Predstavnici iz Bangladeša i SAD-a također su se nedavno zainteresirali za ovaj projekt.

Pilot projekt pokrenuo je ETP Slovačka – organizacija za održivi razvoj. Trenutno je neprofitna organizacija “Project Home” (Projekt DOM.ov) pokrovitelj projekta i dovela ga u nekoliko drugih općina u Prešovskoj regiji.

🔥0