Srbija: Olivera Kurtić-Idić, medicinska sestra i uzor mladima u Vranju

Olivera Kurtić Idić
Foto: Osobna arhiva
Autor: Dalibor Kraišniković

Kada je 1984. godine Olivera Kurtić-Idić završila Medicinsku školu u Vranju, postala je prva Romkinja koja je stekla zvanje medicinske sestre. Mali broj Roma i Romkinja je u to vrijeme završavao srednje škole, nevezano za odabir zanimanja. “Badava joj škola, ostaće neudata” izreka je bila uperena na životni put Olivere.

Odmah po završetku škole, Olivera se zaposlila, najprije na odjeljenju ginekologije, zatim na odjelu za hemodijalizu, a potom na odjelu za fizikalnu rehabilitaciju. Prilikom zapošljavanja nije imala problema zbog svog porijekla, a diskriminacija nije pojava sa kojom se suočavala u svom poslu. Radno iskustvo od gotovo 35 godina učinilo je da Olivera postane vezana za svoj posao, a o njemu govori samo najljepšim riječima.

-Ja sam se srodila sa svojim zanimanjem, jer je iza mene 35 godine iskustva. Za drugi posao ne znam. Rad sa ljudima jeste težak, ali svaka medicinska sestra treba da zna kako se ophoditi prema pacijentima. Volim raditi sa pacijentima, kolektiv mi je fantastičan i svi smo se međusobno prihvatili – rekla je Olivera.

Olivera živi u Gornjoj čaršiji, najvećem romskom naselju u Vranju i stalno je u komunikaciji sa svojim sunarodnicima. Ona je predsjednica Udruženja Romkinja „Sastipe“ što na romskom jeziku znači zdravlje. Članica je Romske ženske mreže Srbije i predsjednica Asocijacije zdravstvenih radnika romske nacionalnosti Republike Srbije.

-Udruženje „Sastipe“ se bavi zdravljem i često organiziramo radionice reproduktivnog zdravlja. Uglavnom radimo u romskim naseljima, jer nam je cilj da se unaprijedi zdravstveno stanje tih ljudi koji često žive u neadekvatnim životnim uvjetima. Najčešći problemi su vezani za reproduktivno zdravlje mladih žena, maloljetničke brakove i spolno prenosivih bolesti. Preko Asocijacije zdravstvenih radnika romske nacionalnosti trenutno realiziramo projekt „Karavan zdravlja“ koji putuje po gradovima i u zavisnosti od vrste potrebe, angažiramo zdravstvene radnike koji pružaju pomoć u romskim naseljima – objasnila je Olivera.

U Romskoj ženskoj mreži, Olivera takođe vidi priliku za razmjenu iskustava aktivnih žena iz cijele Srbije, koje tokom sastanaka analiziraju probleme, a potom konkretno djeluju u svojim zajednicama. Ističe da su Romkinje u Srbiji danas sve više osnažene, samostalne i ravnopravnije u društvu.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Izvor: portal-udar.net

1