Predsjednica SRRH “KALI SARA” Suzana Krčmar: “Nećemo pristati na vaučere za korisnike socijalne pomoći”

Predsjednica SRRH “KALI SARA” Suzana Krčmar
Foto: SRRH “Kali Sara”
Autor: SRRH “Kali Sara”

Na aktualnom satu 9. Županijske skupštine Varaždinske županije SDP-ov vijećnik Vladimir Kolarić postavio je pitanje o mogućnosti uvođenja vaučera za korisnike zajamčene minimalne naknade.

“Međimurska županija krenula je s inicijativom upotrebe vaučera ili kupona za korisnike minimalne socijalne naknade. Zanima me možemo li kao županije poslatiinicijativu prema Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Mišljenja sam da bi se na taj način osiguralo namjensko korištenje sredstava i redovito podmirenje obveza prema javnim tvrtkama”, izjavio je Kolarić, kako piše Varaždinski.hr.

Isto je potvrdio Radmir Čačić, župan Varaždinske županije, a uz Varaždinsku moguće je da će i Međimurska županija uvesti vaučere umjesto isplate novčane minimalne zajamčene naknade.

Krajem siječnja u Međimurskoj se županio održao radni sastanak o Romima bez sudjelovanja romskih predstavnika. Glavna tema sastanka bila je narušeno stanje sigurnosti te uočeni problemi s nenamjenskim korištenjem socijalnih pomoći. Kako je tada izjavio, Matija Posavec, župan Međimurske županije “sustav kontrole trošenja socijalne pomoći je u odgovornosti i ovlasti Centra za socijalnu skrb.  Mi ćemo na razini lokalne i regionalne samouprave napraviti sve što je potrebno, no mehanizam odluke je na nacionalnoj razini i nećemo stati s pritiscima tako dugo dok stanje i osjećaj sigurnosti u Međimurju ne budu bolji.“

Na cjelokupnu situaciju sazivanja sastanka na kojem nije pozvan nijedan predstavnik Roma, a na kojoj se raspravljalo o temama bitnima za romsku zajednicu, tada se oglasio Matjaš Oršuš, član županijske skupštine Međimurske županije, ali i saborski zastupnik Veljko Kajtazi.

“U svoje osobno ime i u ime Saveza Roma u Republici Hrvatskoj ‘KALI SARA’ protivim se uvođenju vaučera koji bi zamjenili novčanu miminalnu zajamčenu naknadu. Smatramo da Romi koji primaju minimalnu zajamčenu naknadu ne bi smjeli snositi posljedice nekolicine pojedinaca koji su svojim postupcima pokazali nenamjensko trošenje iste. Država bi se trebala pozabaviti takvim slučajevima no ne na štetu onih kojima je ona najpotrebnija i ne na način da se o tako bitnoj odredbi raspravlja bez romskog pogleda na stvari. Smatram neodgovornim izjave župana Međimurske županije gospodina Posavca i župana Varaždinske županije gospodina Čačića koji za predstojeće europske izbore na račun romske zajednice prikuplja podršku birača. Uvjerena sam da naša ministrica gospođa Nada Murganić i naš saborski zastupnik Veljko Kajtazi neće dozvoliti takve korake koji će zasigurno dovesti do većih društvenih razlika i devijacija”, izjavila je predsjednica SRRH “KALI SARA”, Suzana Krčmar.

Izvor: kalisara.hr

0