Načelnik Općine Selnica, Ervin Vičević izjavio da treba primjeniti mađarski model

– Svi radno sposobni Romi trebaju odrađivati pomoć putem javnih radova – kaže načelnik Općine Selnica Ervin Vičević

Načelnik Općine Selnica, Ervin Vičević, na svom je Facebook profilu otvoreno progovorio o problemu Roma u Međimurju te dao svoje viđenje mogućeg rješenja. Njegovo obraćanje prenosimo u cijelosti.

– Pošto sam osobno napisao niz prijedloga o romskom pitanju, a neki mediji su nas i popratili, sada još jednom objavljujem cijeli dopis koji je predan Vladimiru Faberu (bio je i u Selnici) još u kolovozu u ime Reformista.

Nakon toga razgovarao sam s predstavnicima Roma g. Mihanovićem i g. Oršušom koji su dali podršku jer suživot nam je neminovan, ali na drukčijim temeljima. Tekst dopisa slijedi u nastavku.

Poštovani gosp. Faber, od kada sam se doselio 1997. godine, iako nisam bio u politici do 2008., pratio sam događanja, pratio medije i godinama vidim da se stanje sigurnosti pogoršava. 2017. godine na izborima izabran sam osim za načelnika Općine Selnica i za županijskog vijećnika i dajem si puno truda postavljajući pitanja važna za Međimurje.

Početkom mandata dao sam inicijativu za osnivanje posebne skupine koja bi izradila novi pravilnik o korištenju šuma i odredbe o kažnjavanju počinitelja šumskih krađa , a sve u suradnji s ljudima vezanim uz struku. Nisu samo Romi počinitelji šumskih krađa. Iako prihvaćena od strane župana, do danas nije pokrenuto ništa po tom pitanju. Vrijeme ide, a problemi se ne rješavaju.

Jedan dio Općine Selnica nalazi se uz samo romsko naselje Sitnice. Osobno sam bio prisutan kod policijskih uviđaja nakon krađa drva i više-manje policija je odradila svoj dio posla, ali na samom mjestu rečeno mi je kako od svega neće biti ništa jer je tu DORH koji gotovo ništa ne poduzima i na tom koraku sve staje. Na vlastite uši uvjerio sam se izrečenim prijetnjama policijskim službenicima, mještanima i samom meni. Često kontaktiram i gradonačelnika Grada Mursko Središće Dražena Srpaka koji pokušava pozivima smiriti situaciju, ali sve je to kratkog vijeka.

U zadnje vrijeme poseban problem bila su paljenja vozila koja su se, nakon natpisa u od strane g. Srpaka i mene zaustavila, samo se pitam do kada. Na moje predzadnje pitanje o brojnosti policije na području Međimurja stigao je jasan odgovor kako je ljudstvo na 78% što jasno pokazuje da je u Međimurju potrebno žurno zaposliti nove policijske djelatnike, a posebno interventne policajce.

Naši ljudi se iseljavaju, broj Roma raste, brojka od 10 tisuća sigurno je premašena iako to nije službeni podatak. Kada gledamo broj rođenih Hrvata i Roma uviđamo i razlog zašto je Međimurje u vrhu po natalitetu. Što se samih Roma tiče, osobno u kontaktu s djecom doživio sam jadanja djece kako jedu jednom na dan, a onaj tko je prvi na redu taj se možda i najede, ostali ne. Tragične su mi bile izjave kako je vjenčanje maloljetnika, prodaja nevjesta i sve ostalo normalno jer je to njihova tradicija.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Izvor: emedjimurje.rtl.hr

0