Foto: Flickr / Ondřej Němec
Autor: Fran Radonić Mayr

Četiri se građana romske nacionalnosti pobunilo zbog izjava koje potiču na mržnju, korištenih tijekom proteklih lokalnih izbora u češkom gradu Mostu. Njihova je žalba stigla do Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. Naime, češki konstitucionalni i regionalni sud odbili su navedene prigovore koji bi poništili rezultate lokalnih izbora. Prema riječima odvjetnice Pavle Krejči pritužba na Europskom sudu tvrdit će da je Češka prekršila svoju obvezu zaštite prava koja su navedena u Europskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Izbori su uključivali izjave o prisilnoj oplodnji te o prilagođavanju Roma ostatku društvatako da ih se uzgaja u klinikama. Tijekom kampanje su se upućivali izrazi poput “štetočina” i “ološ” te je izjavljeno da je problem Roma rješiv samo kroz “konačno rješenje”, što je naziv nacističkog plana za eliminaciju Židova tijekom Drugog Svjetskog rata.

Navedene su izjave dolazile iz stranke SMM (Sdružení Mostečané Mostu), a neki od slogana koje su koristili su sljedeći: “Neasimilirajuće ne treba osloviti nego je potrebno konačno rješenje” i “Ako se ne znate ponašati, ne možete s nama živjeti”, a SMM-ova je platforma uključivala točku koja se zvala “Sagradit ćemo selo za ološ”.

Jedan od tužitelja, Roman Šváb, izjavio je kako ga je na odluku o tužbi potaknuo događaj kada je čuo dvojicu dječaka koji su gledali letak SMM-a na kojem je pisalo “Sagradit ćemo selo za ološ”. Jedan od dječaka upitao je drugog tko je ološ, a ovaj mu je odgovorio: “Zar ne znaš? To smo mi, Cigani”. Drugi tužitelj, Peter Bažo, izjavio je kako se odlučio na tužbu dok je razgovarao s ostalim tužiteljima. Zaključili su da ako se takva retorika nastavi njihova djeca više neće imati hrabrosti učiniti to što oni sada čine jer će se naviknuti na život kao građani drugog reda. Bažo je nastavio govoreći kako, slušajući SMM, ima osjećaj da se vratio u 1930-e o kojima su mu govorili djed i baka. Retorika je ista, ali Romi u tom razdoblju nisu imali institucionalnu moć braniti se neovisnim sudovima kao što on to ima danas. Stranka SMM bila je treća na izborima te je osvojila osam od četrdeset pet sjedišta lokalne skupštine.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Izvor: phralipen.hr

🔥0