U Kuršancu će se graditi višenamjensko sportsko igralište

Foto: Grad Čakovec
Autor: Krunoslav Posavec

U utorak je u prostorima Romskog obiteljskog centra u Kuršancu potpisan Sporazum o izgradnju višenamjenskog sportskog igrališta u tamošnjem romskom naselju vrijedan 437 tisuća kuna. Zanimljivo je da je to prvi projekt koji se provodi na čakovečkom području, za koji su Romi sami osigurali gotovo polovicu potrebnih sredstava.

Sporazum su potpisali gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač i direktorica Saveza za Rome Hrvatske „Kali Sara“ Suzana Krčmar, uz nazočnost saborskog zastupnika romske nacionalne manjine Veljka Kajtazija, predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine Čakovca Josipa Petrovića, predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije Matjaša Oršuša i mještana ovog naselja.

Kako je prilikom potpisivanja rekao gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, ovo je konkretni projekt koji će prvenstveno djeci i mladima koji ovdje žive omogućiti bavljenje sportom i izvannastavnih aktivnosti. Vrlo je važno što gotovo polovicu novca osiguravaju sami Romi, dakle ne traže sve od lokalne zajednice, već i svojim sredstvima sudjeluju u financiranju svojih potreba. Što se tiče Grada Čakovca, naglasio je Kovač, uvijek ćemo davati potporu konkretnim projektima, posebno onima namijenjenim i usmjerenim na obrazovanje, djecu i mlade, jer samo tako Romi mogu napredovati i uključiti se u život zajednice. Obrazovanje je jedini put iz neimaštine, a drago mi je da i Romi počinju shvaćati da od zajednice ne mogu samo očekivati pomoć bez ikakvog njihovog doprinosa.

Direktorica Saveza za Rome Hrvatske „Kali Sara“ Suzana Krčmar zahvalila se Gradu Čakovcu na sufinanciranju ovog višenamjenskog igrališta. Ono je jedno u nizu koje su u posljednjih  godinu dana dogovorene ili ugovorene u Hrvatskoj, no prvo je takvo u Međimurju. Prema potpisanom Sporazumu, igralište bi trebalo biti dovršeno do kraja svibnja ove godine.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi rekao je da je mnogo toga u posljednjih nekoliko godina učinjeno za romsku zajednicu u Hrvatskoj, no da su očekivanja velika, a pomaci spori. Ne može se očekivati da problemi koji postoje desetljećima, budu riješeni u godinu-dvije, no zahvaljujući prvenstveno dobroj suradnju koji imaju s Gradom Čakovcem, stvari su se uvelike pomaknule s mrtve točke. Provodi se niz projekata usmjerenih na obrazovanje, djecu i mlade, a pri kraju je i proces legalizacije koji će omogućiti izradu projekta za izgradnju komunalne infrastrukture u naselju. Zajedno s Gradom nastavit će s rješavanjem problema koji postoje u naselju ali i suživotu, no i Romi trebaju shvatiti da postoje pravila igre te da među njima postoje pojedinci koji svojim ponašanjem stvaraju lošu sliku o svim Romima te ih stigmatiziraju. To treba promijeniti, a to mogu samo Romi sami.

 

Izvor: cakovec.hr

0