Godišnji pregled ERRC-a za 2018. godinu: Pravda i mir se ostvaruju izvođenjem rasista pred sud

Europski sud za ljudska prava
Autor: D.K.

Uprkos narativima o uspjesima integracije Roma širom Europe, u 2018. godini zabilježen je niz primjera povezanih sa anticiganizmom. Prateći dešavanja u Europi, European Roma Rights Centre (ERRC) je reagirao na ovakve slučajeve i izvodio rasiste pred sudove.

Širom kontinenta, nativisti poput Mattea Salvinia i Viktora Orbána su koristili rasizam i predrasude kao propagandu prije izbora. Istina je postala žrtva. Napori da se postigne napredak, obrazloženja zasnovana na diskusiji i zagovaranje utemeljeno na dokazima u potrazi za pravdom, zapala su u teška vremena.

Svaki put kada je sud odlučio da je određena praksa ilegalna i diskriminatorna, da prekršajno tijelo mora odustati od svoje namjere, to je bio korak naprijed u našoj borbi za pravdu i istinu. ERRC je ponosan što je 2018. godine osvojio tri prestižne međunarodne nagrade, ali ništa se ne može uporediti sa dobijanjem informacija o još jednoj pobjedi za Rome, a ove godine su pravnici ERRC-a pobijedili u postupcima protiv bolnica, ustanova za socijalnu zaštitu, agencija za proveđenja zakona, desničarskih organizacija, lokalnih i nacionalnih vlada koje su zloupotrebile prava Roma, navedeno je na web stranici ERRC-a.

U nastavku su navedeni neki od najvažnijih slučajeva u kojima su Romi ostvarili svoja prava zahvaljujući djelovanju ERRC-a.

Tužba protiv Ministarstva unutarnjih poslova Slovačke zbog diskriminatornog rada policije (17. siječanj)

ERRC je godinama prikupljao dokaze kako bi aktualizirao slučaj protiv Ministarstva unutarnjih poslova Slovačke zbog načina policijskog djelovanja prema Romima. Kritiziran je i planirani zakon kojim se žele prikupljati statistički podaci o „romskom kriminalu“, kao i plan da se broj policajaca poveća u dijelovima gdje dominantno žive Romi. ERRC je analizirao vladine podatke u općinama gdje živi veliki broj Roma i nije pronašao jaku povezanost između Roma i kriminaliteta. Osporene su i kontroverzne policijske racije u vezi sa Code-Action 100 Kodeksom, koje su bile usmjerene na socijalno isključivanje romske zajednice, a obuhvatale su pretrese kuća i korištenje prekomjerne sile.

Zakon o ravnopravnosti ne štiti Rome od zimskih deložacija u Francuskoj (6. veljača)

ERRC i Ligue de droits de l’homme objavili su izvještaj o prisilnim iseljenjima Roma u 2017. godini, koji je otkrio da je 11.309 Roma iseljeno iz svojih domova, što je 12% više u odnosu na prethodnu godinu. Unatoč novom Zakonu o ravnopravnosti i građanstvu koji je omogućio produženje rokova za iseljenje tokom najhladnijih mjeseci, vlasti su mnoge porodice izbacile na ulice tokom prva tri mjeseca u 2017. godini, kao i u studenome i prosincu iste godine.

Seksualno zlostavljanje romskih djevojaka u Makedonskoj socijalnoj službi (15. veljače)

Slijedeći informacije da su maloljetnice u Makedonskoj socijalnoj službi u Skoplju 25. maja otete i seksualno zlostavljane, ERRC je podržao roditelje žrtava da preduzmu zakonske mjere protiv te ustanove, općinskog Centra za socijalni rad i Ministarstva rada i socijalne politike. Žrve su bile dvije sestre koje su se vratile svojim majkama nakon presude, iako je Centar za socijalni rad odbijao izvršiti sudski nalog. U prosincu je ERRC prenio vijest da se Makedonska socijalna služba zatvara i da će sva djeca biti smještena u manje obiteljske kuće pod nadzorom udomitelja i tima stručnog osoblja.

Cijeli tekst porčitajte ovdje.

Izvor: portal-udar.net

0