U bugarskom selu Vojvodinovo, govor mržnje i etničko čišćenje Roma

Foto: baricada.org
Autor: Dalibor Kraišniković

Nakon svađe i fizičkog obračuna trojice muškaraca 6. siječnja u selu Vojvodinovo kod Plovdiva, jedan od njih je hospitaliziran. Ovakvi događaji u Bugarskoj su česta pojava, međutim ovaj događaj je posebno dobio na značaju.

Razlog je stavljanje etničkog porijekla dvojice napadača u fokus incidenta, koji su bugarski građani, etnički Romi, dok je povrijeđeni neromski državljanin. Povrijeđeni je takođe pripadnik bugarskih specijalnis snaga, pa je slučaj postao još više podložan politiziranju.

U Bugarskoj je već odavno ustaljeno da desničarski i fašistički političari (koji sebe opisuju patriotama) munjevito reagiraju na ovakve incidente, koristeći ih u borbi protiv “ciganskog kriminala”, piše Europen Roma Rights Centre (ERRC).

Povodom ovog slučaja, bugarski ministar odbrane Krasimir Karakachanov i vođa ksenofobne Makedonske revolucionarne organizacije (IMRO) u izjavi za novinare je rekao: “Cigani u Bugarskoj su postali iznimno drski. Prije nekoliko dana su pretukli policajce. Dva dana ranije vojnike. To se ne može nastaviti. Tolerancija bugarskog društva je potrošena.”

Prije nekoliko dana je na zahtjev Karakachanova započelo uklanjanje “ilegalnih objekata” u romskom naselju u Vojvodinovu. Uprkos napadu dvije osobe, svi Romi iz sela su postali žrtve bugarske politike.

Pet domova je srušeno gotovo odmah, samo tri dana nakon incidenta. Sljedećeg dana je uništeno još deset kuća. Još uvijek nije jasno koje konkretno pravno ovlaštenje je općina koristila kako bi opravdala ove postupke i da li je slijedila potrebne propise u skladu sa bugarskim zakonom o rušenju “nesigurnih” objekata, navedeno je na web stranici ERRC-a.

Ubrzo nakon što je Karakachanov dao izjave medijima, 10. siječnja, bivši general bugarskih oružanih snaga Dimitar Shivikov, uputio je zapaljiv poziv kao gost u jednoj TV emisiji, da svi bivši i sadašnji vojnici trebaju organizirati protest u Vojvodinovu.

U selu su već uveliko trajali protesti mještana, koji su uglavnom bili mirni. Međutim, na dan početka protesta atmosfera je bila iznimno nestabilna i moglo se čuti bezbroj povika usmjerenih ka nasilnim akcijama prema Romima, piše ERRC. Plašeći se mogućnosti političkog nasilja i pogroma, gotovo sve romske porodice su pobjegle u obližnji Plovdiv.

Zbog rasističkih izjava i govora mržnje koji koriste mnogobrojni političari i javne osobe, bugarskoj Komisiji za zaštitu od diskriminacije podnesene su prijave. Lokalne i nacionalne organizacije za ljudska prava pomažu obiteljima kako bi spriječile dalje nezakonito rušenje stambenih objekata. Advokati aktivisti pomažu im da zatraže regres i naknadu za kuće koje su već uništene, a ako je potrebno, cjelokupan slučaj će predstaviti i Europskom sudu za ljudska prava u Strassbourgu.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Izvor: portal-udar.net

🔥0