Slovački predsjednik Andrej Kiska dodijelio je visoke državne pohvale trojici istaknutim romskim ličnostima

Klára Orgovánová, Roman Patkoló i Zuzana Kumanová
Foto: Romea.cz
Autor: Čedo Todorović

Slovački predsjednik Andrej Kiska dodijelio je visoke državne pohvale trojici istaknutim romskim ličnostima, među i ostalima: Klára Orgovánová, bivša opunomoćenica Slovačke Vlade za romsku zajednicu, nagrađena je Redom Ľudovít Štúr prve klase, dok su kontrabasistu Roman Patkoló i povjesničarki Zuzana Kumanova nagrađeni su Križom Pribina prva klasa. Svečanost priznanja održana je povodom državnog blagdana kojim se obilježava godišnjica neovisne Slovačke, koja spada 1. siječnja i koja je 26 po redu ove godine u zemlji. navodi Češki Romski portal, romea.cz.

Kiska je počastvovao ukupno 30 osoba, uključujući i češkog glumca Josefa Abrháma, i posthumno je odao počast pokojnom odvjetniku i političaru Dagmar Burešová, nedavno ubijenom novinaru Jánu Kuciaku, i pokojnom pjevaču Miroslavu Žbirki. “Moje je osobno zadovoljstvo odati počast, u ime Slovačke Republike, 30 ljudi zahvaljujući kojima je naša zemlja pravednija, pristojnija i bolje mjesto za sve nas da živimo“, kazao je predsjednik u svom govoru.

Danas sam u mogućnosti dati ove ordene onima koji nas čine ponosnima“, reko je Kiska. Orgovánová je primila svoje počasti za izvanrednu službu za razvoj demokracije i zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Podrijetlom iz Prešova, diplomirala je kliničku psihologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Košicama. Tijekom 1980-ih radila je kao registrirani klinički psiholog u psihijatrijskoj ustanovi u Prešovu.

Već se 30 godina posvećuje poboljšanju položaja isključenih romskih zajednica u Slovačkoj. Godine 1991. Orgovánová je osnovala Fondaciju za romsku djecu, a 1995. godine fondaciju InfoRoma, koju je vodila do 2001. godine.

Od 1991. do 1993. godine radila je u Uredu Vlade Češke Republike u unutarnjem odjelu za Nacionalnosti i Ljudska prava kao savjetnik na nacionalnosti, a od 1993. do 2001. radila je kao programska direktorica Fondacije za otvoreno društvo u Bratislavi (NOS) / FOD). 2001. postala je opunomoćeni predstavnik slovačke vlade za romsku zajednicu.

Orgovánová je u tom uredu radila do 2007. godine. Trenutno je ravnateljica Romskog instituta i nedavno je primila nagradu Lúč z tmy (Svjetlo u tami).

Etnograf i povjesničar Zuzana Kumanova primila je državne počasti za svoj izniman doprinos društvenom razvoju Slovačke Republike u području etnografije i povijesti te za svoje aktivnosti kroz projekt Ma bisteren, zahvaljujući kojem je distribuirala geslo “Nikad ne zaboravi!” Kumanova istražuje holokaust i njegove romske žrtve i govori njihove priče koje su godinama zaboravljene.

Desetljećima je pomagala u obnovi identiteta tih inače anonimnih žrtava. Organizira redovite prigodne svečanosti i postavljala spomen-ploče na značajnim mjestima gdje su Romi umrli za vrijeme postojanja Slovačke države (1939-1945).

Kumanova je također nedavno primila nagradu Svjetlo u tami. Što se tiče kontrabasista Roman Patkoló, bio je počašćen zbog iznimnog doprinosa kulturnom razvoju Slovačke u području izvedbenih umjetnosti.

Patkoló je studirao kontrabas na konzervatoriju u Žilini u Slovačkoj, a zatim na Visokoj glazbenoj školi i kazalištu (Hochschule für Musik und Theater) u Münchenu, Njemačka. Sa 24 godine postao je jedan od najmlađih profesora glazbe u Europi.

Smatra se jednim od najboljih klasičnih kontrabasista na svijetu. Dugi niz godina nastupao je kao solist sa Filharmonijom u Zürichu, a prošle godine osvojio je prestižnu njemačku nagradu Opus Klassik u kategoriji “Instrumentalist godine”.

Ove državne počasti bile su posljednje koje je dodijelio predsjednik Kiska, čiji se petogodišnji mandat završava u lipnju i koji je već odlučio da se neće ponovno kandidirati. Prošle je godine dodijelio državne počasti 25-oro uglednim osobama.

0