Ksenofobični pozivi protiv Roma u Bugarskoj

Krasimir Karakachanov
Foto: Flickr
Autor: D.K.

Bugarski ministar odbrane Krasimir Karakachanov, lider desno orijentiranog IMRO – Bugarskog nacionalnog pokreta, pozvao je Vladu Bugarske da prestane slušati briselske dužnosnike i aktiviste za ljudska prava.

Karakachanov je od ranije poznat javnosti po govoru mržnje prema Romima, koji su i ovoga puta bili u fokusu, nakon što je prije nekoliko dana jedan policajac pretučen u mjestu Voyvodinovo, navodno od grupe Roma.

Bugarski ministar odbrane je istakao da su „Romi postali arogantni i da ih društvo više ne može tolerirati“, piše European interest.

Istina je da nam je potreban sveobuhvatan program za rješavanje pitanja Roma. Ljudi neće tolerirati jedan dio stanovništva koji ima prava, a ne želi shvatiti da ima dužnost poštovanja zakona, rekao je Karakachanov.

Kao kandidat za predsjednika 2016. godine, Karakachanov je vodio predizbornu kampanju pod sloganom „Okončajmo demografsku katastrofu“. Neprestano je naglašavao potrebu da se zaustave „napadi Cigana“ i „ciganski kriminal“, kao dio njegovog plana da zaustavi demografsku krizu i oživi Bugarsku, prenosi ERRC. Istakao je i da su Romi u Bugarskoj „najpodložniji islamskoj radikalizaciji od svih stanovnika zemlje“.

Izvor: portal-udar.net

0