Ekonomsko osnaživanje Roma je preduvjet dugoročnih pozitivnih promjena u romskim zajednicama

Foto: Nadire Ređepi
Autor: Maja Grubišić

Da je ekonomsko osnaživanje Roma preduvjet dugoročnih pozitivnih promjena u romskim zajednicama, a pristup kapitalu jedan od najvećih problema s kojima se Romi suočavaju u pokretanju ili u obavljanju svojih djelatnosti ponajbolje zna Nadire Redžepi, direktorica terenskog operativnog programa pri Inicijativi za razvoj romskog poduzetništva. Tom prigodom porazgovarali smo s njom kako bismo saznali što se novo događa u REDI-ju i odlučuju li se Romi na ostvarivanje vlastitih inovativnih ideja.

Za početak, recite nam ukratko nešto o sebi – Vašem obrazovanju, radnom iskustvu, trenutnim poslovima i aktivnostima.

Zovem se Nadire Redjepi i podrijetlom sam iz Makedonije. Dolazim iz tradicionalne romske obitelji, a odrasla sam u romskoj četvrti u kojoj je većina ljudi govorila turski. Već sam u djetinjstvu imala snažnu motivaciju za studiranjem i željela sam postati uspješna žena u struci. Trudila sam se jako i on se nakraju isplatio i ostvarila sam svoje osobne i profesionalne ciljeve. Shvatila sam da me to što sam žena ne spriječava da promijenim svoj život i napredujem. Bitno je imati želju i motivaciju te biti spreman krenuti naprijed. Studirala sam poslovnu administraciju na Sveučilištu jugoistočne Europe u Tetovu. Magistrirala sam na temu Ekonomska politika na globalnim tržištimana Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti. Također, bila sam dio Programa za pripremu Roma koji se provodio na Centralnom europskom Sveučilištu. Pitanjima koja su bitna za Rome aktivno se bavim od svoje 13. godine. Jedna sam od osnivača Instituta za istraživanje i analizu – Romalitico u Makedoniji. Trenutno radim za udrugu Inicijativa za razvoj poduzetništva Roma (REDI) kao operativni direktor.

Na koji ste način uključeni u projekt REDI-ja i kakva je općenito uloga ove organizacije?

Inicijativa za razvoj poduzetništva Roma (REDI) je regionalna nevladina organizacija koja djeluje na području Istočne Europe i Balkana s naglaskom na katalizaciji novih pristupa razvoju poslovanja i financijskom uključivanju romksih poduzetnika. Vođena timom mladih romskih stručnjaka, REDI ima za cilj osigurati pristup pristupačnim financijama za romske poduzetnike u srednjoj i istočnoj Europi i  pružiti tehničku pomoć odabranim poduzetnicima radi povećanja njihovog znanja i vještina.

Inicijativa za razvoj poduzetništva Roma (REDI) započela je svoj rad pilot projektom, u lipnju 2015, koji je proveden u Rumunjskoj i Bugarskoj zahvaljujući Impulse Europeu. Cilj projekta je bio izgraditi plinovod dovoljno velik da opravda stvaranje specijalizirane financijske institucije za romske poduzetnike, vodeći računa o specifičnostima, potencijalima i izazovima u romskim zajednicama. Kao nastavak projekta, REDI je osnovan i u Rumunjskoj te trenutno djelujemo u četiri zemlje – Rumunjskoj, Bugarskoj, Makedoniji i Srbiji.

Na pilot projektu radila sam kao suradnica i tada sam se prvi puta približila ideji REDI-ja. Bila sam impresionirana ideologijom i teorijom promjene koju potiče. Nakon rada kao vanjski suradnik nastavila sam raditi za REDI na poziciji voditelja zemlje za Makedoniju. Moja je glavna uloga bila usmjerena na upravljanje stažistima iz Makedonije, širenju REDI-ja u Makedoniji i vođenju terenskih aktivnosti u zemlji. Radila sam na raznim zadacima vezanim uz razvoj REDI-ja općenito. Trenutno, REDI je u novoj fazi svog razvoja pa je i moja pozicija promijenjena. Trenutno radim kao direktor terenskih operacija i odgovorna sam za upravljanje terenskim aktivnostima u svim zemljama.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Izvor: phralipen.hr

🔥0