BIH: Jovana Barbu “Rom znači čovjek”

Jovana Barbu
Foto: privatna arhiva

Ovo je priča o Jovani Barbu, mladoj, ponosnoj Romkinji, učenici Ekonomske škole u Bijeljini koja uz osmijeh, uzdignute glave, razbija sve predrasude i stereotipe o romskoj populaciji. Osim što je dobar učenik i ponos obitelji, Jovana je i višegodišnja pobjednica u besjedništvu na ”Višnjićevim danima” u Bijeljini.  O Jovani smo već pisali ranije, ali vam sada donosimo priču iz jednog drugog ugla.

,,Ja sam Jovana Barbu. Roditelji su me naučili da se ne stidim onoga šta jesam. Od rođenja pa sve do danas se borim za svoje bolje sutra, za bolji život ‘nas drugačijih’, nas nacionalnih manjina. Ja, možda jesam drugačija po boji kože, iako sam samo malo tamnija od ostalih. Možda sam drugačija po načinu govora i razmišljanju, ali u suštini sam ono što ste i vi, ovako započinje svoju priču Jovana Barbu,  mlada Romkinja iz Bijeljine. Jova, kako je zovu, je učenica Ekonomske škole u Bijeljini koja uz osmijeh, uzdignute glave, razbija sve predrasude i stereotipe o romskoj populaciji. Osim što je dobar učenik i ponos obitelji, Jovana je i višegodišnja pobjednica u besjedništvu na ‘’Višnjićevim danima’’ u Bijeljini.

,,Maturantkinja sam Ekonomske škole u Bijeljini i nisam jedino dijete u obiteljii. Imam starijeg brata koji je student Ekonomskog fakulteta i sestru koja je deveti razred osnovne škole. Sjećam se kada mi je otac govorio da nije važno šta ko govori o meni, važno je da se lavovski borim za sebe, jer on neće biti uvijek pored nas. Ta rečenica postala mi je zvijezda vodilja”, kazala je za RTRS Jovana Barbu.

Već prvog dana u školi s ponosom je istakla svoje porijeklo. Kaže nikada neće zaboraviti taj trenutak. Svi su se okrenuli prema njoj iznenađenog lica, uslijedili su pogledi… čula se škripa stolica koja joj i danas odzvanja u ušima.

,,Pretpostavljam da su mislili da sam prljava, pocijepana, da nemam šta da jedem, da prosim, kradem.”

Kaže da ju je to nagnalo da sjedne i napiše besjedu ,,Rom znači čovjek.’’. Tom besjedom, koja je bila i pobjednička na manifestaciji ”Višnjićevi dani”, kaže Jovana, poništava predrasude u srednjoj Ekonomskoj školi. Pet godina Jovana pobjeđuje na takmičenju u besjedništvu na ”Višnjićevim danima”. Uzdignute glave ide kroz život, zahvaljujući svojim roditeljima koji joj daju snagu i uče da iznad svega da bude čovjek.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Izvor: portal-udar.net

🔥0