Srbija: “Stub srama” za maloljetnu Romkinju u pirotskoj školi

Škola za osnovno i srednje obrazovanje ,,Mladost“ u Pirotu

Redakciji portala udar, se javio čitattelj  iz Pirota (Srbija) Goran Nešić, sa molbom da objavimo priču o slučaju brutalne diskriminacije koji se desio u lipnju 2016. godine Školi za osnovno i srednje obrazovanje ,,Mladost“ u ovom srbijanskom gradu.

Razlog što je ovaj slučaj tek nakon više od dvije godine objavljen je jednostavan, radilo se na zataškavanju slučaja. Krajem maja prošle godine, Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti R. Srbije, dala je Mišljenje sa preporukom u kojoj jasno stoji da je u ovom slučaju, prekršen Zakon o zabrani diskriminacije R.Srbije.

Od tada, ovaj slučaj diskriminacije se sustavno prikriva. Odbija se bilo kakva odgovornost svih nadležnih uključujući Ministarstvo unutrašnjih poslova, samu školu, Lokalnu samoupravu i Centar za socijalni rad u Pirotu, tvrdi Nešić.

Zbog svega ovoga, Nešić je odlučio da cijeli slučaj iznese u javnost i poručuje da se će pokrenuti novi postupak, jer ne želi da ovaj slučaj ostane na tome da odgovorni prođu nekažnjeno!

Stub srama u pirotskoj školi

Kako nam je ispričao, Nešić je svjedočio najbrutalnijem činu diskriminacije i za njega je bilo neshvatljivo da se tako nešto može dogoditi u Srbiji.

Preko jedne od nastavnica, Nešić je dobio informaciju da 10. lipnja te 2016. godine bude u školi za vrijeme velikog odmora. Na njegovo zaprepašćenje, vidio je učenicu M.D. kako doslovno „grli stub“ u hodniku škole. Takvu kaznu, kako nam je rekao, odredila je Bojana Đorđević, nastavnica u ovoj školi.

Razlog za ovakvu kaznu je bio što je učenica navodno ukrala smoki na satu.

„Dijete je stajalo i držalo se za stub škole! Nakon nekog vremena, prišla je i druga nastavnica, Danijela. Unijela se učenici u lice i vikala više od dvije minute, dok je preplašena učenica čitavo vrijeme „grlila stub“, nakon čega je počela da plače“, govori Nešić koji je svjedočio slučaju. Dodaje i da je vikanje pratilo i vrijeđanje na nacionalnoj osnovi.

„Ako ti je, sada, pridržavaj stub! Što si krala? To ti nije ciganska mahala. Ja ću da te opametim da budeš kao i sva ostala djeca. Misliš da si mnogo pametna?! Ima da te sredim ja….“, vikala je ova nastavnica, svjedoči Nešić.

Nešić navodi i da je nastavnica, Bojana Đorđević, kaznila još dvije djevojčice romske nacionalnosti, jer su za vrijeme sata navodno nekom djetetu „ukrale“ hranu. Djevojčice su bile kažnjene tako što im nije bilo dozvoljeno da za vrijeme odmora idu u dvorište, već su morale da „grle stub srama u hodniku škole“.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Izvor: portal-udar.net

0