Srbija: Direktor Kancelarije za inkluziju Roma iz Novog Sada, osudio iskriminacijsko ponašanje „Maksijevom“ supermarketa u Novom Sadu

Povodom neprijatnosti koju je doživjela operna pjevačica Nataša Tasić-Knežević u „Maksijevom“ supermarketu u Novom Sadu, oglasio se direktor Kancelarije za inkluziju Roma iz Novog Sada, Miloš Nikolić.

Vojvodina, a prvenstveno Novi Sad je grad u kome od uvijeka vlada multikulturalnost i tolerancija, zato što u ovom dijelu Srbije živi više od dvadeset nacionalnih zajednica. Neprijatnost koju je naša uvažena sunarodnjakinja Nataša Tasić-Knežević doživjela u Maksijevom supermarektu u Novom Sadu od blagajnice i radnika osiguranja, koji su je optuživali za krađu i pri tom su je javno pretresli i vrijeđali, dok su druge kupce pustili da prođu kroz sigurnosni senzor koji se oglasio, u meni budi osjećaj gorčine i ne mogu, a da ne pomislim da je sve to urađeno samo zato što je ona pripadnica romske nacionalnosti. Kancelarija za inkluziju Roma iz Novog Sada i ja kao njen direktor, osuđujem svaki vid ovakvog ophođenja prema građanima, bez obzira kojoj nacionalnosti oni pripadali. Svi mi moramo da radimo na toleranciji, smanjivanju predrasuda, stereotipa i diskriminacijskog ponašanja, naročito prema pripadnicima romske nacionalnosti. Sva istraživanja govore u prilog tome da su Romi i Romkinje najviše izloženi diskriminaciji u našoj zemlji. To svi zajedno moramo promijeniti!

Podsjetiću sve još jednom da je gospođa Nataša Tasić-Knežević solistkinja i sopran Opere Srpskog narodnog kazališta, da je za svoj dosadašnji rad dobila veliki broj priznanja i da je OEBS 2012. godine upravo nju proglasio za naistaknutiju Romkinju u svijetu u području kulturnog stvaralaštva.

Izvor: rominfomedia.rs

0