Češka: Magdalena Karvayova, dobitnica nagrade za doprinos obrazovanju romske djece

Magdalena Karvayová
Foto: Zdeněk Ryšavý, Romea.cz
Auto: Dalibor Kraišniković

Dobitnica 15. Alice G. Masaryk nagrade za ljudska prava je mlada romska aktivistkinja Magdalena Karvayova. Riječ je o nagradi koju povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, već tradicionalno dodjeljuje Veleposlanstvo SAD-a u Češkoj, osobama koje svojim radom doprinose poboljšanju položaja marginaliziranih grupa.

Magdalena je osnivačica organizacije Awen Amenca, u čijem je fokusu pružanje raznih vidova podrške mladim Romima i Romkinjama kako bi se obrazovali.

Tokom školovanja, Magdalena je zbog svog porijekla proglašena „slučajem“. U razgovoru za portal romea.cz 2014. godine, rekla je kako su je druga djeca maltretirala, protiv njene volje je odvlačila u toalet i udarala je.

Opisivali su je kao debelu, prljavu Ciganku koja ništa neće postići u životu. Nastavnici nisu reagovali. U osnovnoj školi je čak bila pokrenuta peticija da se Magdalena premjesti u „specijalnu školu“, uprkos tome što je imala sve odlične ocjene.

Školske dane, Magdalena opisuje stresnim, danima koji su doprinijeli da je u određenim trenucima bila agresivnija. Sticanjem diplome na Anglo-američkom univerzitetu u Pragu, na odsjeku za komparativno pravo, Magdalena je krunisala svoj uspjeh, ali i indirektno dokazala da Romi mogu biti uspješni kao i svi drugi ljudi.

Na osnovu osobnog iskustva, znala je da ni drugoj romskoj djeci nije lako. Magdalena je počela raditi na mobilizaciji građana i roditelja, kako bi zahtijevali bolje obrazovanje za svoju djecu. Radila je i na promjeni stavova roditelja koji su smatrali da obrazovanje ne može izmijeniti svakodnevnicu romske populacije u Češkoj. Dodjeljivanjem nagrade, poručeno je, da je tokom posljednjih godina zahvaljujući Magdaleni i njenim saradnicama, više od 600 djece upisano u osnovne škole u Brnu, Ostravi i okolnim područjima, piše romea.cz.

Da nije bilo mojih kolega i kolegica i drugih ljudi oko mene, ne bih ostvarila ovo priznanje. Imamo još pune ruke posla. Ova nagrada ne pripada meni, ali mi daje podršku da nastavim sa zagovaranjem osnovnih ljudskih prava, naročito da se borim za jednakost u obrazovanju romske djece, rekla je Magdalena Karvayova tokom dodjele priznanja.

Veleposlanstvo SAD-a u Češkoj republici od 2004. godine dodjeljuje nagradu posvećenu Alice Garrigue Masaryk, istaknutoj aktivistkinji za ljudska prava i osnivačici Čeho-slovačkog Crvenog kiža. Nagrada je namijenjena organizacijama i pojedincima koji su doprinijeli unapređenju ljudskih prava u Češkoj i koji se bore za za stvaranje otvorenog društva zasnovanog na socijalnoj pravdi i demokratskim slobodama.

Izvor: portal-udar.net

0