Sportom protiv predrasuda

Priliku za afirmaciju mladih Roma, promociju  njihovog talenta javnosti i jedan drugačiji način borbe protiv predrasuda, Milorad Popović i njegov otac Stevan vidjeli su u osnivanju Romske nogometne reprezentacije Srbije. Ideje za osnivanje jedne ovakve reprezentacije, postojale su i ranije, ali je prošle godine ideja pretočena u djelo, dobijala je sve veću podršku i tako je opstala do danas.

Inicijativa je potekla iz Romske inicijative za održivi razvoj, nevladine organizacije kojom predsjedava Milorad Popović, ujedno i jedan od reprezentativaca tima Roma iz Srbije.

“Nacionalni tim Roma Srbije ima posebnu težinu, jer smo vrlo oprezno i postepeno krenuli u izgradnju ovog projekta. Okupili smo ljude, tražili odobrenje od Nogometnog saveza Srbije (FSS), pa smo počeli sa okupljanjem tima. Tadašnji sastav FSS-a odigrao je ključnu ulogu za formiranje našeg tima i zahvalnost pripada pokojnom Goranu Bunjevčeviću, Perici Ognjenoviću i Igoru Jankoviću, te mnogim drugima”, objašnjava Popović početke formiranja reprezentacije.

Nakon toga, održavani su pregovori oko donošenja konačne odluke. Romska reprezentacija Srbije 2017. godine je dobila podršku Nogometnog saveza Srbije, Nacionalnog savjeta romske manjine Republike Srbije i ostalih institucija. U kolovozu iste godine, reprezentativci su uzeli učešće na “Turniru romskih ekipa”, na kome su bili vicešampioni takmičenja. Međutim, da bi nastavili trenirati i nizati uspjehe, neophodna je bila financijska podrška.

“Na početku smo imali velikih financijskih poteškoća, nismo imali budžet, ni podršku odgovornih institucija koje su znale za naše postojanje, ali se nisu oglašavale na naše apele, niti nam pomogle. Nakon teške borbe i velikih odricanja, u susret su nam izašle mnogobrojne kompanije i institucije. Zahvaljujući direktoru „Elektroprivrede“ otišli smo na „Turnir romskih ekipa“ koji je bio okidač svega. Počeli smo sprovoditi akcije protiv rasizma i povezali se sa organizacijom „Fare“ iz Velike Britanije koja nam je posudila majice i zastave koje su nam bile alat u borbi za jednakost i ravnopravnost. Veliku podršku su nam pružili mnogi mediji, čime smo postali prepoznatljivi izvan Srbije i regije”, rekao je Popović.

Ove godine su u Sloveniji bile održane četvrte Romske Olimpijske igre. Romskoj reprezentaciji je bila potrebna podrška da bi otišli u Sloveniju, ali su je neočekivano izgubili od Nogometnog saveza Srbije. Iznenađujuće za njih, uslijedila je podrška Sportskog saveza Srbije koja je bila ključna za odlazak u Sloveniju, uz podršku drugih ustanova i organizacija.

Optimistično i uvjerljivo, naš sagovornik je istakao da će naredne godine biti formiran Romski sportski savez Srbije, te da će tako biti nastavljena inkluzija romske omladine u društveni život.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Izvor: portal-udar.net

2