Srbija: Formira se Romski sportski savez Srbije

Sportski savez Srbije posjetila je delegacija Romske inicijative za održivi razvoj “RIZOR” predvođena Miloradom Popovićem.

U razgovoru s predsjednikom Sportskog saveza Srbije Davor Štefanekim i generalnim tajnikom SSS Goranom Marinkovićem. Popović je prezentirao niz aktivnosti u kojima je “RIZOR” sudjelovao i pokrenuo na sportskom polju mlade Rome iz Srbije. Prije svega Romski nacionalni tim Srbije – atletičari, mladi nogometaši, ali i nogometni tim seniora zabilježili su uspjeh na Četvrtoj romskoj Olimpijadi održanoj u Sloveniji. Iz ovog natjecanja, dobri rezultati donijeli su lijepe uspomene na dobro druženje i sportsku atmosferu. Nisu se tamo zaustavili sudjelovanjem u akcijama na međunarodnoj razini. Uključili su se u “Tjedan nogometa” – akcija u koju su se uključili svi ljubitelji nogometa od amaterskog do profesionalnog razine, s ciljem slanja poruke protiv rasizma i poticaja bavljenja sportom.

Organizacija FARE football people je iz Velike Britanije i pod pokroviteljstvom je UEFA Respect, a sve s ciljem sprječavanja nasilja, govora mržnje i rasizma. Treba spomenuti i sudjelovanje u BRISWA – Ball rolls in the same way for all, programu Vijeća Europe koji se bori protiv rasizma u sportu i izvan njega, a začetnik ove ideje je Edward Marković.

Na konferenciji u Varšavi upravo je Milorad Popović predstavio rad Sportskog saveza Srbije kao i rukovodeće ljude Davor Štefaneka i Gorana Marinkovića kao odgovorne i profesionalne sportaše i ljude širokih shvaćanja za potrebe romske zajednice u sportu ali i inkluziju Roma i Romkinja kroz sport. Ovom prilikom promoviran je i novi dres Romskog nacionalnog tima Srbije i tom prilikom je uručen predsjedniku Sportskog saveza Srbije Štefaneku. Ovom prilikom dogovorena je i daljnja suradnja koja će biti na višoj razini sa Sportskim savezom Srbije. Naime, po prvi puta u povijesti srpskog sporta formirat će se Sportska udruga Roma. Također, promoviran je i novi dres Romskog nacionalnog tima, a rukovoditeljima Sportskog saveza uručen je prvi primjerak.

Izvor: rominfomedia.rs

0