Dunja Mijatović: Europa neće odustati od provedbe presude Sejdić-Finci

Dunja Mijatović

Dunja Mijatović je Povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe, što je jedna od najvažnijih funkcija za nadgledanje, korigiranje i očuvanja ljudskih prava u njenim članicama, ali i svim drugim zemljama koje inkliniraju europskoj porodici. Mijatovićevu, državljanku Bosne i Hercegovine, Sarajku, Parlamentarna skupština Vijeća Europe izabrala ju je na tu poziciju u siječnju, a dužnost je preuzela početkom travnja. Ona je prva žena koja obavlja ovu dužnost. Naslijedila je Nilsa Muižnieksa, a prije njega povjerenicii za ljudska prava bili su Thomas Hammarberg (2006-2012) i Alvaro Gil-Robles (1999-2006).

Mijatović je ekspertica za ljudska prava i medijske politike. Prije ove funkcije obavljala je i dužnost predstavnice za slobodu medija OSCE-a u Beču, a na tu poziciju je stigla iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH gdje je radila kao pomoćnica generalnog direktora vodeći sektor emitiranja.

Prilikom preuzimanja dužnosti, Mijatović je podcrtala značajan problem u Euvropi, a posebno u njenim tranzicijskim zemljama, da uglavnom imamo dobre zakonodavne okvire, ali često probleme u provedbi. “Norme, rezolucije i sporazumi su tu da nas vode, ali nam je potrebna politička volja kako bi oni bili realizirani. To nisu pitanja koja se tiču samo vlada pojedinačnih država. Moramo angažirati naša društva u smislu šire zajednice u njihovom sprovođenju i uključiti sve u dijalog o ljudskim pravima”, naglasila je tada Mijatović. Ovaj problem, istakla je u našem intervju, još uvijek je prisutan i prioretetan za rješavanje.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Izvor: portal-udar.net

🔥0