Češka: Romska aktivistica Elena Gorolová je jedna od 100 najinspirativnijih žena na listi BBC-a za 2018. godinu

Elena Gorolová

Početkom ovog tjedna BBC je  objavio listu 100 najinspirativnijih žena u svijetu. Elena Gorolová, koja se već dugi niz godina bori za prava žena koje su prisilno sterilizirane, a i sama je kao mlada žena sterilizana, bez njene suglasnosti, ove godine se našla na ovoj listi.

BBC  od 2013. godine redovno objavljuje listu na kojoj se nalaze žene svih starosnih kategorija iz različitih sfera života. Na listi se nalaze liderke, žene koje doprinose inovativnim pristupima u  svojim poljima ekspertize, ali i heroine iz svakodnevnog života.

Elena Gorolovska je prije svega privukla pažnju BBC-a zbog njene neumorne borbe protiv prisilne sterilizacije, koja je prema njenim riječima, daleko od kraja, iako je dosta postignuto:

„Još uvijek se borimo, jer još nismo stigli do kraja, nismo dobile kompenzaciju, nismo postigli sve što smo namjeravale postići u početku, već smo samo dobile samo izvinjenje.  Također smo postigle da više ne vrše sterilizacije na način na koji su ih izvodili do sada. Žene danas imaju priliku, oko mjesec dana, ili tri nedjelje prije operacije, da donesu odluku o takvoj proceduri, odlučujući zajedno sa svojom porodicom, sa svojim mužem. To  je zato jer smo progovorile o problemu. Znali smo sve, ali nikada se javno nije govorilo o tome. Možda bi i dalje postojala ista praksa, da nismo progovorile. Po mom mišljenju, dosta urađenog  posla stoji iza nas.“

Gorolová dolazi iz  mjesta Ostrava iz Češke Republike. U dobi od 21 godine, nakon što je rodila svoje drugo dijete, nasilno je sterilizana.

Odbila je da prihvati svoju sudbinu i odlučila je da se tome suprotstavi, iako je na početku nailazila na nerazumijevanje:

„Moj suprug i ja smo otišli do vlasti i tamo nam je gospođa rekla: Izlazite! Nije htjela da razgovara sa mnom o tome, nije me uopće htjela saslušati. Izbacila me je, a nakon toga nisam ni pokušala ići dalje, jer to me iskustvo dosta potreslo.“

Međutim, novu snagu da se bori sa ovim problemom, stekla je nakon što se sastala sa drugim Romkinjama koje su bile podvrgnute istoj intervenciji:
„Saznala sam da su se neke žene sastajale u Udruženju gdje su govorile o prisilnim sterilizacijama, tada sam rekla sebi: U redu, mogu i ja to … Otići ću tamo. Otišla sam u Udruženje Život zajedno, u njihov centar za savjetovanje. Čekala sam cijelog žiota na tu priliku da učinim nešto po pitanju nasilne sterilizacije.“

Cijeli tekst pročiajte ovdje.

Izvor: portal-udar.net

 

0