BIH: Dodik izjavio da presuda Sejdić-Finci neće biti provedena

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je 20. studenoga da presuda Europskog suda za ljudska prava Sejdić-Finci neće biti provedena. U govoru na svečanom prijemu povodom njegove inauguracije održanom u Istočnom Sarajevu izjavio da je Republika Srpska učestvovala u traženju rješenja za provedbu presude, ali da toga više neće biti.

„Ako Europa još na tome insistira, treba da znate da se to neće desiti u narednih 8 godina koliko ću biti u Predsjedništvu BiH, jer ću i na idućim izborima ponovo pobijediti“, rekao je Dodik, što je izazvalo aplauz i smijeh kod većine prisutnih uzvanika.

Predsjednik SNSD-a i član predsjedništva Dodik se protivi provedbi odluke jer smatra da je riječ o međunarodnim pritiscima na mijenjanje Ustava BiH i narušavanje trojnog nacionalnog koncepta koji je, po njemu, osnova postojanja BiH.

Dva istaknuta aktivista za prava nacionalnih manjina, Dervo Sejdić i Jakob Finci, 2006. godine, u skladu s članom 34. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, podnijeli su tužbu protiv BiH Europskom sudu za ljudska prava zbog nemogućnosti da se kao pripadnici romske, odnosno židovske nacionalne manjine, kandididiraju za članove Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i Predsjedništva BiH. Sud u Strasbourgu je u prosincu 2009. godine presudio u korist tužitelja i naložio organima BiH da isprave takvo stanje koje je u suprotnosti sa europskim tekovinama. Međutim, devet godina od donošenja presude, ona nije provedena. Nakon neuspjeha političkih i etničkih pregovora u kojima je posredovala, Europska unija već duže vrijeme javno ne ističe ovo kao uslov za kandidatski status.

Izvor: portal-udar.net

0