Direktorica UNICEF-a u Srbiji Regina De Dominicis “Treba raditi na sprječavanju maloljetnih brakova i raditi na poboljšanju položaja djece i mladih”

Potpredsjednica Vlade Srbije i predsjednica Koordinacijskog tijela za rodnu ravnopravnost prof. dr Zorana Mihajlović i direktorica UNICEF-a u Srbiji Regina De Dominicis potpisale su 14. studenoga Memorandum o razumijevanju između ove dvije institucije.

Suradnja Koordinacijskog tijela i UNICEF-a će biti unaprijeđena u područjima sprječavanja maloljetnih brakova i poboljšanja položaja djece i mladih u Srbiji.

Potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je Memorandum rezultat dobre dosadašnje suradnje Koordinacijskog tijela sa UNICEF-om i da se u susret Svjetskom danu djeteta šalje važna poruka – da o djeci treba da brinuti svaki dan.

„Zajedničkim radom i konkretnim rezultatima pokazati ćemo da nema problema koji ne možemo da riješimo. Nema važnijeg posla nego da naša djeca budu zaštićena i borit ćemo se da njihovo djetinjstvo bude bezbrižno, da naša djeca budu obrazovana i da spriječimo rane i maloljetne brakove koji su posebno prisutni u romskoj zajednici“, izjavila je Mihajlovićeva.

Regina de Dominicis, direktorica UNICEF-a u Srbiji istaknula je zadovoljstvo zbog dobre suradnje sa Koordinacijskim tijelom za rodnu ravnopravnost rekavši da ovaj Memorandum pokazuje predanosrt dvije institucije, na čijem čelu su žene, da se položaj djece i mladih unaprijedi, jer su nam njihova energija i entuzijazam potrebni.

„Surađivati ćemo u nekoliko područja, prije svega u sprječavanju maloljetnih brakova, s obzirom da skoro 60 posto  mladih Romkinja stupi rano u brak i da su društvene posljedice ogromne. Vjerujem da će potpredsjednica Mihajlović svojim liderstvom doprinijeti uspješnoj borbi za ovaj cilj. Također, zadatak nam je i da najugroženijoj djeci omogućimo pristup knjigama i obrazovanju, kao i da mlade ljude, posebno djevojke osnažimo u digitalnim tehnologijama i time doprinesemo širenju digitalne pismenosti u Srbiji“, rekla je Regina de Dominicis.

Memorandum o razumijevanju između Koordinacijskog tijela za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije i UNICEF-a definira suradnju o sljedećim područjima: maloljetni brakovi i uspostavljanje višesektorske koalicije protiv maloljetnih brakova, borba protiv nasilja nad djecom, socijalna inkluzija romske djece, kao i proširenje mogućnosti za mlade ljude u područjima digitalnih tehnologija.

Izvor: rominfomedia.rs/UNICEF Srbija

0