Romski glazbenici u svijetu

U jednom intervjuu, kazališnii i filmski glumac, novinar, pjesnik i borac za prava Roma, Neđo Osman rekao je: “Romi, kao i svi siromašni ljudi, utjehu nalaze u glazbi i zato su dobri glazbenici, ali Romi nisu samo glazba…

Da Romi nisu samo glazba, očigledno je, međutim, mnogi Romi su vrsni glazbenici, te su neki od najpoznatijih svjetskih izvođača, osobe koje su romske nacionalnosti ili romskog porijekla.

Pored nekoliko njih koji su uživali ili uživaju svjetsku slavu, o kojima smo detaljnije pisali u ovom tekstu, važno je istaknuti da se na listi poznatih Roma nalazi prilično veliki broj izvođača, među kojima su Denny Laine, Joe Longthorne, Jimmy Rosenberg, Joe Zawinul, Albert Lee, Fapy Lafertin, Marianne Rosenberg, Wally Tax, Robi Botos i mnogi drugi. Među svjetski poznatim imenima iz glazbene sfere, nalaze se i mnoge onih porijeklom iz balkanskih zemalja. 

The Gypsy Kings

Gipsy Kings

Odlukom o osnivanju glazbene grupe, dvije romske obitelji, Reyes i Bailardo, stekle su svjetsku slavu i prepoznatljivost. Tokom 70-ih godina u Francuskoj, nastali su The Gypsy Kings, danas sačinjeni od osam članova iz ove dvije obitelji.

Glazbeni sastav se na početku nazivao Los Reyes, stalno su putovali, te nastupali na svadbama, festivalima, ulicama. Zbog njihove romske pripadnosti i načina života koji su vodili, ubrzo je došao naziv koji i danas nose i po kome su poznati. Kao osnivači grupe navode se Tonino Bailardo, glavni gitarista i Nicolas Reyes, glavni pjevač grupe.

Iako je grupa nastala u Francuskoj, gdje su i nastanjeni članovi grupe, The Gypsy Kings izvode pjesme na andaluzijskoj varijanti španjolskog jezika, prakticirajući flamenco, salsu i pop glazbu. Njihovi roditelji su gitanosi, španjolski Romi koji su izbjegli iz Katalonije tokom 1930-ih, dok je trajao Španjolski građanski rat.

Naročito, slavu se stekli nakon izdavanja trećeg albuma i pjesama Djobi Djoba, Bamboleo i romantične balade Un Amor.

Django Reinhardt

Django Reinhardt

Među mnogim vrstama i podvrstama jazz glazbe, kao jedan od pravaca unutar ovog žanra ističe se i romski jazzDjango Reinhardt, jedan od najvećih glazbenikaa 20. stoljeća, zaslužan je za njegov nastanak.

Django Reinhardt je rođen u romskoj obitelji u Belgiji, ali je većinu života proveo u Francuskoj, u Parizu. Njegovo pravo ime je Jean, no svjetsku slavu je stekao kroz nadimak Django, koji na romskom jeziku znači budan, budni. Gubitak dva prsta njegove lijeve ruke nakon požara u karavanu  1928. godine, nije otežao njegovu izvanrednu sposobnost za gitaru. Sa violinistom Stephanom Grappelliem, već 1934. godine je osnovao bend Quintette du Hot Club de France.

Mnoge najpopularnijie jazz kompozicije imaju standarde romskog jazza, a neke od njih, u izvođenju Djanga Reinhardta su Minor Swing, Nuages, Swing 42, Djangology, Daphne i druge.

Babik i Lousson Reinhardt, Djangovi sinovi, takođe su izgradili uspješne karijere kao jazz gitaristi.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Izvor: portal-udar.net

0