Najveći romski umjetnici u svijetu

Helios Gomez

Slikarstvo, skulptura, performansi, fotografija, video, film… Postoji veliki broj mehanizama putem kojih umjetnici mogu oblikovati osobni život, pojave ili događaje koji su im nerijetko srodni i na taj način ih predstaviti širokim narodnim masama.

Vjerovatno vodeći se izrekom “Umjetnikovo je da stvara, a ne da govori” koju je izgovorio Johann Wolfgang von Goethe, mnogi umjetnici su stvarali, ostavljajući generacijama da same promisle o umjetnikovom djelu, o onome šta je htio priopčtiti.

Kao i svi drugi umjetnici, Romi su, u zavisnosti od pridržavanja svom identitetu, slikali ili na neki drugi način dočaravali svoj uspjeh, radost, entuzijazam, a mnogo češće tugu, patnju, odbacivanje. Naravno, prostor su dobijale i ostale životne sfere koji nisu uvijek direktno vezane za romsko kulturno i društveno bivanje.

Nakon što smo vam predstavili uspješne glumačke, muzičke i književne figure romskih korijena, u ovom tekstu ćete saznati ko su oni koji su doprinijeli svijetu na polju umjetničke branše.

Otto Mueller

Otto Mueller

Početkom 20. stoljeća, u Njemačkoj se pojavio ekspresionizam, likovni i književni pokret, kao suprotnost prefinjenom i estetizovanom impresionizmu. Za osnivanje pokreta je zaslužna grupa umjetnika, okupljenih oko “Mosta” (Die Brücke) među kojima se ističe i Otto Mueller, njemački slikar i grafičar romskog porijekla.

Prije razvoja ekspresionizma, Mueller je bio pod uticajem tri umjetnička pravca: impresionizam, secesija i simbolizam. Glavna tema Muellorovih djela je jedinstvo ljudi i prirode i njegove slike ističu sklad pojednostavljenih oblika, boja i konture. Zbog sklonosti ka temama iz života Roma i crtežu romske žene, te romskom porijeklu naslijeđenom od majke, Otto Mueller je dobio nadimak Gypsy Mueller.

Tracey Emin

Tracey Emin

Konceptualna umjetnica Tracey Emin, jedna je od najprepoznatljivijih simbola suvremene britanske vizuelne umjetnosti. Umjetnica, koja je romsko porijeklo naslijedila od majke, iz anonimnosti je izašla 90-ih godina, kao jedna od članica grupe “Mladi britanski umjetnici” (Young British Artists).

Predstavljajući najintimnija iskustva u svojim djelima kroz ispovijesti, Tracey Emin ističe simbiozu života i umjetnosti. Različitim medijima, uključujući slike, crteže, video, fotografije, instalacije, Tracey prikazuje, ne tako lijepe trenutke iz svog života, poput napuštanja škole, alkoholizma, silovanja…

Njen najpoznatiji rad nosi naziv My bed (Moj krevet) i 1999. godine je izložen u prestižnoj “Tate Modern” galeriji u Londonu.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Izvor: portal-udar.net

0