Srbija: U romskome naselju Podvorce mještani čekali da budu fotografirani sa osobnom iskaznicom za naknadu od 500 dinara

Dvojica mladića, koji tvrde da su iz Beograda, su jučer u romskom naselju Podvorce fotografirali građane sa osobnom iskaznicom, uzimaju im osobne podatke, a zauzvrat, oni koji na to pristanu, dobijaju od njih po 500 dinara, piše romski portal iz Srbije, rominfomedia.rs.

U Podvorcu su se zbog te aktivnosti napravili redovi u kojima su ljudi čekali sa osobnim iskaznicama u rukama da budu fotografirani.

Mladić koji ih je fotografirao, a koji se predstavljao kao izvjesni Nikola Stojković, tvrdio je da sve radi po zakonu i da je taj posao obavljao za Netteler kladionice.

Slikam ljude sa osobnom iskaznicom, pokažu je sa obje strane, drže je u predjelu glave, slikam ih tako, a onda samo ljude. Oni za to dobiju 500 dinara, a meni to znači. Online klađenje je u pitanju, preko Neteller internet otvaramo naloge i podržavamo svoju kladionicu”, dodajući da su ga organi reda, točnije policajci od jutros već dva puta provjerili zbo navedene aktivnosti i nisu reagirali.

Međutim, u trenutku dok je ovo objašnjavao novinarima, žena koju je upravo fotografirao se pobunila.

A šta ćeš mene tamo da stavljaš, ženu od 40 godina, kad ja neću da se kladim?”, pitala ga je i zamolila da obriše njene fotografije sa fotoparata.

LAŽNO SE PREDSTAVIO?

Da bi bio uverljiviji pred našim novinarom, ovaj mladić mu je, predstavljajući se, kao iz puške izdiktirao svoj matični broj, ali smo kasnijom pretragom kroz jedinstveni birački spisak Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, da takva osoba, pod tim matičnim brojem, u njemu uopće ne postoji.

ŠTA JE NETELLER

Sa druge strane, pronašli smo webstranicu koja reklamira intenet kladioniocu za koju ovaj mladić tvrdi da radi, a u kome piše da je Neteller “suvremen i brz način online plaćanja i online platni procesor. Korisnik može brzo uplaćivati i isplaćivati novac s online kladionica, kockarnica, online kasina i poker soba. Također se može trenutačno i besplatno primati i slati novac prema drugim Neteller računima”.

Ovaj mladić je našem novinaru rekao da će svi danas fotografirani Leskovčani biti ubačeni u Netteler internet bazu podataka, sa svim osobnim podatcima, te da će oni biti javno dostupni svima.

POLICIJA NEOBAVJEŠTENA?

Iako je našem novinaru ovaj mladić rekao da su ga od jutros provjerile dve policijske patrole, u Policijskoj upravi Leskovac nam je rečeno da o tome ništa ne znaju, da nemaju nikakvih prijava i da za ovu aktivnost čuju prvi put od nas.

Na pitanje, da li je ovakva aktivnost koja se sprovodi u podvorcu protuzakonita, nismo dobili odgovor do zaključenja teksta.

KO NE SMIJE DA VAM UZME OSOBNU ISKAZNICU

Zakon o osobnoj iskaznici jasno kaže da (član 28. – Korištenje podataka):

Nadležno tijelo može podatke iz evidencije davati državnim i drugim tijelima i organizacijama, kao i pravnim i fizičkim osobama, i to pod sljedećim uvjetima:

1) da je subjekt koji traži podatke zakonom ili drugim propisima ovlašten da traži i prima te podatke;

2) da su subjektu koji traži podatke ti podatci neophodni za izvršavanje poslova iz njegove nadležnosti;

3) da subjekt koji traži podatke ossiguravaju zaštitu osobnih podataka.

Osobna iskaznica je dokument koji najčešće dajemo na uvid, fotokopiranje, skeniranje pa čak i na zadržavanje na određeno vrijeme, a to u stvari ne treba da radimo.

Povjerenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić objašnjavao je ranije da ni u jednoj instituciji, u kojoj ulazimo, ne smieju da nam zadrže osobnu iskaznicu dok smo u njoj, mogu samo da je dobiju na uvid da bi utvrdili identitet, i napominje da svako ko nam je traži, dužan je da kaže na osnovu kojeg Zakona to radi.

On podsjeća da samo policaja ima pravo da nas provjerava, i naglašava da svako drugi ko se ne pozove na odgovarajući zakon, nema pravo to da radi.

Svako ko vam traži osobnu iskaznicu dužan je da naznači zakon na osnovu kojeg to traži. Ko nije u stanju to da kaže, nema pravo ni da traži. Svi znamo da je policajac ovlašten, ali svako drugi treba da vam kaže na osnovu kojeg zakona pretenduje da vas provjeri”, ističe Šabić.

0