ERIAC u suradnji sa Savezom Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”, organizira konferenciju “Romska pedagogija za pomirenje”

Foto: ERIAC
Autor: Phralipen

Europski romski institut za umjetnost i kulturu (ERIAC), u partnerskoj suradnji sa Savezom Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”, organizira konferenciju Romska pedagogija za pomirenje koja će se održati 30. listopada u Hrvatskom institutu za povijest.

U sklopu događanja posjetitelji će imati priliku razgledati izložbu “Rromengo drom – Tisuću godina migracija Roma” koja je publici već predstavljena u travnju u Arheološkom muzeju u Zagrebu povodom Svjetskog dana Roma.

ERIAC nastavlja međunarodne aktivnosti u sklopu svoje Inicijative za umrežavanje kulturnih institucija, uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke. Ovom Inicijativom ERIAC se želi predstaviti različitoj publici izvan Berlina gdje se nalazi sjedište ERIAC-a. Tako se ovog puta ERIAC usredotočuje na Balkan s ciljem približavanja romske umjetničke i kulturne scene.

Nakon Tirane i Beograda program u Zagrebu započet će uvodnim obraćanjima Anne Mirga-Kruszelnicka, zamjenice izvršne direktorice ERIAC-a, Veljka Kajtazija, zastupnika u Hrvatskom saboru i Furija Radina, potpredsjednika Hrvatskog sabora.

Okrugli stol okupit će znanstvenike romske pripadnosti i druge koji rade na unapređenju učenja o romskim žrtvama genocida i proučavanja istog. Također, okupit će predstavnike međunarodnih i državnih institucija , kao i romskih organizacija, kako bi zajedno promišljali o praksi komemoracije i sjećanja te razmotrili neprocjenjivu ulogu romskih udruga mladih i aktivista u radu na edukaciji većinskog stanovništva o sudbini Roma tijekom Drugog svjetskog rata. Tako je najavljen dolazak Danijela Vojaka(Institut društvenih znanosti Ivo Pilar), Ive Pejakovića (JU Spomen područja Jasenovac), Alena Tahirija (Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina), Graziana Halilovića (talijanska nevladina organizacija Roma Onlus). Konferencija će se također baviti novijom povijesti Roma, konkretnije položajem Roma tijekom ratova na Balkanu te teškim i neophodnim procesom povijesnog pomirenja.

Izvor: phralipen.hr

🔥2