Mladi pripadnik romske zajednice smrtno upucan u Bugarskoj

Foto: btnovine.bg
Autor: Jonatjan Lee
Preveo: Čedo Todorović

Mladi pripadnik romske zajednice je upucan i ubijen oko 13.00 sati u utorak, 9. listopada 2018., u Bugarskog gradiću, Montana. 17-godišnji dječak po imenu Goszko je sakupljao sijeno sa djedom kada je muškarac više puta puca na dječaka. Dječak je zbog zadobivenih rana poslije umro.

Čuo sam pucanj, a dijete je palo u kolica“, prepričavao je njegov djed. “Konj se uplašio i počeo je trčati, ali sam ga uspio povući natrag… Vidio sam pucača, i na mene je također ciljao. Vidio sam ga ranije u šumi i tada nam je prijetio. Prije nekog vremena, također je prijetio drugoj osobi da će je ubiti sa cijevi.

38-godišnji muškarac je uhićen i pritvoren od strane policije. Osumnjičenik je vlasnik imovine na kojoj su dječak i njegov djed skupljali ogrjev. (Policija je također pronašla desetke biljaka kanabisa u blizini, u automobilu muškarca pronađena je nelicencirano, ilegalna vatreno oružje, i druga nezakonita oružja i streljivo pronađeni su u kasnijim pretraživanjima.)

Ovo nije prvi put da je na Rome pucano ili ubijeni za vrijeme prikupljanja drva ili sijena. Samo prošle godine, policajac je u Rumunjskoj u Breazi ubio 24-godišnjeg Roma, dok je skupljao drvo za ogrjev u šumi. U Bugarskoj se to postalo prečesto događati posljednjih godina.

Prošle je godine romski otac iz Bohota pretučen je do smrti od strane policije dok su on i njegov sin prikupljali ogrjev. Policajci su tvrdili da je akcija bila rezultat roma koji su se odupirali uhićenju i da su bili u vlasništvu ukradenih pesticida. Iako mnoga područja Bugarske imaju sporazume o tome da se drva za ogrjev mogu sakupljati iz šuma, jer se alati ne koriste za berbu, to često je ima malo ležišta na odluku o otvaranju vatre na Rome koji sakupljaju drva. Veliki broj Roma strada u bugarskim šumama, uglavnom od strane policije, šumara, ili lokalnih zemljoposjednika koji su skloni nasilju protiv Roma koji prikupljaju drva, bilo da se prikuplja legalno ili ilegalno.

Godine 2003. bujica pucnjave ostavila je mnoge Rome koji su pokušavali sakupljati drvo iz šuma, ili mrtve ili ranjene diljem zemlje. U veljači 2003. godine Severin Sabev Aleksandrov, 25-godišnji rom, je upucan zbog prikupljanja drva u šumi u blizini Vetova u sjevernoj Bugarskoj. Šumari su također upucali u rame mladog 17-godišnjeg mladog Roma, Emil Tinkov, dok je napuštao šumu Kumanice kod Krivodola u sjeverozapadnoj Bugarskoj. Sljedeći mjesec, 28-godišnji Angel Simeonov ubijen je u ožujku 2003. u blizini grada Samokova bez podizanja optužnice protiv počinitelja. U istom mjesecu, oko 10 policijskih službenika i šumovskih štitara brutalno su pretukli i pucali na tri roma u šumu kraj Lukovita u sjevernoj Bugarskoj. Dan kasnije, privatni zaštitar pucalo je na Ivan Anastasiev Ralev, 8-godišnjeg romskog dječaka, koji je sakupljao otpatke za potpalu u gradu Burgasu. Preživio je, ali je njegova obitelj odbila pritiskati daljnju istragu zbog straha od odmazde od strane sigurnosne tvrtke s kojom su bili susjedi.

Šume u Bugarskoj postale su mjesto na kojemu ljudi čini se da uzimaju zakon u svoje ruke, a granična pravda odlučuje hoće li Rom živjeti ili umrijeti. Ovo posljednje ubojstvo romskog dječaka mora biti istraženo od strane provoditelja zakona, a potencijal za rasnu motivaciju za ubojstvo mora biti razmotren. ERRC i njegovi bugarski partneri dalje istražuju ubojstvo i stupaju i u kontaktu su sa dječakovom obitelji.

Izvor: errc.org

🔥0