Srbija: U Bujanovcu, OŠ „Branko Radičević“ , tridesetak prvaka srpske nacionalnosti i dalje nije sjelo u školske klupe

Roditelji peticijom žele uvjeriti školski odbor da njihova djeca budu raspoređena onako kako oni žele, ali u školi kažu da to nije moguće.

Roditelji su odlučni u namjeri da ne šalju djecu u školu ako škola ne formira odvojene razrede za romsku djecu, jer u suprotnom raznatraju da djecu prebace u druge škole.

Priopčenjem za javnost oglasila se danas i “Mreža organizacija za djecu Srbije – MODS” u kome osuđuju događanja u OŠ “Branko Radičević” u Bujanovcu u kojoj nastava za prvake nije započela uslijed nezadovoljstva roditelja.

“Prepoznajući važnost ovog problema ističemo da segregacija u obrazovanju, ne samo da ozbiljno ugrožava ostvarivanje prava romskih učenika na kvalitetno obrazovanje, već i povećava rizik od siromaštva i stigmatizacije. S druge strane, njihovim isključivanjem se samo produbljuje razlika između romske i ne-romske djece, što dovodi do njihove marginalizacije i diskriminacije“, navodi se u izjavi MODS-a.

Oni na kraju podsjećaju na postojeći međunarodni i domaći pravni okvir koji nalaže poduzimanje odgovarajućih mjera, kako od strane nadležnog Ministarstva prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja, tako i od jedinice lokalne samouprave, za sprječavanje i ukidanje diskriminacije i segregacije po osnovi bilo kojeg osobnog svojstva, uključujući pripadnosti određenoj etničkoj skupini ili nacionalnoj manjini.

Priopćenjem za javnost oglasila se i Ujedinjena partija Roma iz Bujanovca, koja je dio lokalne uprave u toj općini, koja ima jednog vijećnika u lokalnom parlamentu, kao i člana u Općinskom vijeću.

Prema našim saznanjima predsjednik ove stranke koji je ujedno i član Općinskog vijeća Amet Arifi, danas je imao sastanak s direktorom Osnovne škole “Branko Radičević”, ali iz današnjeg priopćenja za javnost ove stranke očito da dogovor nije postignut.

“Osuđujemo događanja u OŠ” Branko Radičević “u Bujanovcu, u kojoj nastava za prvake nije počela uslijed nezadovoljstva jednog dijela roditelja srpske nacionalnosti”, navodi se u priopćenju ove stranke.

Oni obavještavaju javnost da ukoliko sva djeca ne budu raspoređena u mješovitim skupinama, biti će prisiljeni da svoju djecu ne šalju u školu u kojoj ih izdvajaju od ostale djece.

Na kraju priopćenja, Ujedinjena Partija Roma upućuje na broj od 740 djece romske nacionalnosti koji pohađaju OŠ “Branko Radićević”.

Izvor: rominfomedia.rs

0