Slavonskobrodskoj romskoj djeci, dodatna pomoć u obrazovanju kroz projekt „Win-Win”

Ilustracija (Foto: Ž.G./SBplus/arhiva)
Autor: Ž.G

Većina romske djece, zbog blizine njihova naselja, pohađa Područnu osnovnu školu Hugo Badalić u slavonskobrodskom Naselju Jelas. Stoga je glavnina pomoći i projekata koji se provode za njihovu dobrobit fokusirana upravo na tu gradsku školu.

SLAVONSKI BROD – Grad Slavonski Brod godinama radi na stvaranju što boljih uvjeta predškolskog odgoja i obrazovanja pri čemu je poseban naglasak na djeci koja se nalaze u ugroženim skupinama. Upravo s tim ciljem nastao je novi gradski projekt naziva „Win-Win”, čiji je glavni cilj pomoći romskoj djeci da ostvare zadovoljavajuću razinu obrazovanja.

Naime, iskustvo je pokazalo kako je među romskom djecom često prisutan problem ponavljanja razreda, napuštanja škole ili nedostatka vještina pisanja, čitanja i poznavanja hrvatskog jezika. Upravo iz tog razloga jasno je kako postoji velika potreba za pravovremenom intervencijom i njihovim što ranijim uključivanjem u programe obrazovanja. Ukupna vrijednost ovog projekta, za koji je zatraženo i odobreno sufinanciranje Ministarstva obrazovanja u maksimalnom stopostotnom iznosu, je 1,6 milijuna kuna, a partneri na projektu su Grad Slavonski Brod, Osnovna škola „Hugo Badalić”, Dječji vrtić „Ivana Brlić Mažuranić”, Romska udruga mladih, Centar za socijalnu skrb Slavonski Brod te Razvojna agencija grada Slavonskog Broda.

Projektom će biti obuhvaćeno 25 djece predškolske dobi i 100 učenika od prvog do četvrtog razreda pripadnika romske nacionalne manjine. Program produženog boravka kao i program predškolskog obrazovanja bit će organizirani u prostoru Područne škole „Hugo Badalić” koja je najbliža romskom naselju i koju polazi najveći broj romske djece. Dok će program produženog boravka voditi učitelji koje će zaposliti OŠ „Hugo Badalić”, program predškolskog obrazovanja vodit će odgajatelji koje će imenovati Dječji vrtić „Ivana Brlić Mažuranić”.

Nakon završene predškole romska će djeca bolje poznavati hrvatski jezik pri upisu u prve razrede, jer će naučiti bolje pisati, čitati i općenito savladavati školske zadatke. S druge strane, produženim boravkom za učenike od prvog. do četvrtog razreda, romskoj djeci učitelji će pružiti pomoć u učenju pisanja, a podršku će dobiti i od drugih učenika, s obzirom na to da će produženi boravak biti otvoren za sudjelovanje svih učenika škole.

Romska udruga mladih pomoći će da se u ovaj projekt uključi što veći broj korisnika i to na način da će informirati pripadnike romske nacionalne manjine o ovom projektu te educirati roditelje o važnosti obrazovanja. Romska udruga mladih također će kroz ovaj projekt zaposliti i dva pratitelja za djecu koja pohađaju predškolski program.

Što su o ranijim projektima usmjerenima na pomoć predškolskoj djeci romske nacionalnosti, poput onog, ‘Krenimo zajedno’, krajem siječnja ove godine, kazale ravnateljica Irena Čugura i asistentica u nastavi, Marina Jovanović, pogledajte u priloženim video prilozima.

Izvor: sblus.hr

0