Srbija: Nogometom protiv rasizma i diskriminacije na međunarodnoj konferenciji “BRISVA”

Na šestoj održanoj međunarodnoj konferenciji “BRISVA” koja je održana u Beogradu, pored stručnjaka iz svijeta sporta i predstavnika sportskih saveza u Republici Sbiji, sa svojim predstavnicima sudjelovao je i Nacionalni savjet Roma Srbije.

Veliki je značaj da je i romska zajednica dobila mjesto pod suncem u svijetu sporta i ušla kao ravnopravan član u borbu protiv rasizma, govora mržnje, siromaštva i diskriminacije.

Jedan od govornika na konferenciji bio je Milorad Popović iz organizacije “Romska inicijativa za održivi razvoj” i jedan od osnivača Nacionalnog tima Roma Srbije u nogometu.

Milorad Popović je govorio o trenutnoj situaciji u sportu, ali se i osvrnuo na vrijeme kada je igrao za nK Obilić, Sinđelić, kao i profi ligu malog nogometa u NK Indeks.

“Kao pripadnik manjinske zajednice morao sam raditi tri puta i morao sam se dokazivati da bih bio uključen u tim”, izjavio je Milorad Popović ovom prigodom.

Projekt BRISVA ima za cilj istražiti rasizam i diskriminaciju u nogometu, razviti i testirati politike za borbu protiv rasizma u nogometu i sveobuhvatnu kampanju protiv rasizma.

Partneri na projektu su Akademski nogometni klub (Italija), Sveučilište Makedonije (Grčka), Omladinski nogometni turnir doo (Srbija), Debreceni Honved Sport Egiesulet (Mađarska), Associatia Club Sportiv COLTEA 1920, Brasov (Rumunjska) i Bugarska Sport za sve asocijacije ( Bugarska).

Izvor: rominfomedia.rs

0