Španjolska: U Barceloni održani protesti protiv Salvinija

Mediji, a posebno televizije, izvijestili su u informativnim programima da su “vrlo specifične demonstracije održane u centralnom Paseo de Gracia u Barceloni”. I bili su u pravu, jer lokalno stanovništvo nikada nije vidjelo toliko romskih zastava koje su se vijorile na vjetru i toliko mladiih ljudi, muškaraca i žena, koji su paradirali duž širokih trotoara najvažnije avenije u katalonskoj prestonici.

Napravili smo kratak put, oko pet stotina metara. To je udaljenost između sjedišta Europskog parlamenta i Komisije u gradu Barcelone i italijanskog konzulata, koji se nalazi na ulici Mallorca, na uglu Via Laietana. Međutim, ova distanca je bila dovoljna za demonstrante (policija, koja uvek saopštava manje i neke novine kažu da nas je bilo “nekoliko stotina”. Potvrđujemo, bilo je od 480 do 510 ljudi) da uzvikuju iz entuzijazma, ali ne i bez bijesa: “Salvini ostavka, suđenje i zatvor “,”Mi smo Romi, katalonski, španski – mi smo Evropljani “,”Romofobija je ista kao fašizam “,”Mi smo braća italijanskih Roma”.

Prolaznici, a posebno turisti koji su razmišljali o “La Pedrera”, remek-djelu Gaudija, poput Svete porodice, pogledali su nas iznenađeni. Među njima je dosta Italijana aplaudiralo i čestitalo nam, izražavajući svoje zadovoljstvo zbog našeg protesta. Puno španjolskih medija je pratilo naše demonstracije, ali i nekoliko italijanskih medijskih dopisnika uzelo je naše izjave. Nažalost, TVE (Public Spanish Television) nas je ignorirala.

Naš marš kroz ulice Barcelone nas je vodio do sjedišta zvaničnog predstavnika Komisije Europske unije. Drago nam je što nas je primio najviši predstavnik ove institucije u Kataloniji Ferran Tarradellas, kojem smo dostavili poruku upućenu predsjedniku Komisije u Briselu. U tekstu izražavamo naše neprihvačanje ministra Matteo Salvinija uz zahtjev da ovo pismo službeno uđe u evropsku vladu.

Europa živi loš trenutak. Rasisti su pronašli pogodan trenutak da napadaju najslabije, za koje smatraju da su inferiorna bića. A Romi znaju mnogo o tome. 500.000 naše braće bile su žrtve nacističkog horora tokom Drugog svjetskog rata, a proteklih godina smo žrtve europskog ekstremnog prava. Rasisti nisu u stanju da cijene da smo mi ljudi koji su možda platili najvišu cijenu da ostanu slobodni.

Ne treba gledati predaleko. Prije nekoliko dana grupa mladih nacističkih kaplara napala je skromno romsko naselje u gradu Lavov u Ukrajini. Ubili su 24-godišnjeg čovjeka nožem i ranili još četiri osobe: desetogodišnjak, dva 19-godišnjaka i 30-godišnja žena. Napadnuto je još četvoro djece i trudnica.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Izvor: portal-udar.net

0