Charlie Chaplin: Prepoznatljiv lik filma “Skitnice”

Foto: Facebook/Charlie Chaplin
Autor: Fran Radonić Mayr

Nakon što je Charlijeva udovica umrla 1991. godine, njihova je kći, Victoria Chaplin, naslijedila ured koji je pripadao ocu. Tamo je pronašla pismo Jacka Hilla, koji je 1970. godine obavijestio Charlija da nije rođen u Londonu kako je mislio, nego u Black Patchu u Smethwicku kod Birminghama, u karavanu koji je pripadao takozvanoj “Ciganskoj kraljici” (Gypsy Queen).

Chaplinov rodni list nikada nije pronađen jer njegova majka Hannah, čije je djevojačko ime bilo Hill, potječe od putujuće obitelji.

Charlijev najstariji preživjeli sin Michael uvjeren je u očevo romsko podrijetlo te tvrdi da mu je pismo Jacka Hilla moralo puno značiti budući da ga je tako dugo čuvao u ladici. Iako zbog nedostatka rodnog lista nikad nećemo biti potpuno sigurni u njegovo podrijetlo, sa velikom se sigurnošću može reći da je romsko.

Rođen je 1889, a njegovo je djetinjstvo u Londonu bilo iznimno teško i siromašno. Oca je rijetko viđao, a majka nije uspjevala priskrbiti dovoljno novca da bi prehranila djecu pa je Charlie od malih nogu izvodio komične točke po turnejama. S devetnaest je godina došao u Sjedinjene Američke Države, a 1914. potpisao ugovor s poznatim Keystone Studios te počeo snimati filmove. Režirao je svoje vlastite filmove od samog početka te, sa svojim prepoznatljivim likom Skitnice, postao poznat već 1918. godine.

Njegov prvi cjelovečernji film je Mališan (1921) u kojem je, kao i u većini Chaplinovih filmova, naglašena socijalna tematika.

Rečeno je da ako gledamo nekoliko Chaplinovih filmova jedan za drugim, vidjet ćemo panoramu svih mogućih ljudskih nesreća koje vrebaju na suvremenog čovjeka. Chaplinova umjetnost tjera nas da razmišljamo o sudbini suvremene kapitalističke kulture i nedostižnosti čovjekove sreće. U njegovim filmovima nema katarze te je njegova umjetnost smatrana neobično okrutnom. Iako se nižu alogizmi i ostali komični tropi, oni su tu samo kako bi prekrili jad koji opsjeda Skitnicu u filmu.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Izvor: phralipen.hr

0