Zatvori su smrtonosna kazna za Rome

Samo dan nakon ovogodišnjeg Svjetskog dana Roma, grupa prosvjednika, okupila se ispred vrata Ureda regionalne vlade Murcije u Alicanteu, Španjolska. Nisu bili tamo da proslavljaju, već da tuguju i demonstracijama pokušaju doći do informacija i pravde za neobjašnjivou smrt dvadesetosmogodišnjeg Roma, Manuela Fernándeza u listopadu prošle godine. Njegov slučaj je jedan od mnogih neobjašnjivih smrti Roma u zatvoru.

Manuel je bio zatvoren u izolaciji u zatvoru Albocásser, gdje je njegova majka sredinom listopada prošle godine, izjavila kako je od posljednjeg posjeta “bio savršeno zdrav mladić i nije imao nikakvih (zdravstvenih) problema. Probleme je imao  sa stražarima, tukli su ga, ali nije htio da to prijavimo, jer je smatrao da bi moglo pogoršati njegov tretman.” Samo nekoliko dana nakon posljednjeg kontakta s Manuelom, 23. listopada, primili su telefonski poziv. Njihov sin je poginuo u zatvoru.

“Nepravda koja  je zadesila ovu obitelj nije ništa neobično.”

Zatvorske vlasti tvrde da je Manuel pronađen mrtav u svojoj ćeliji nakon što su primetili da je odsutan dok je izvršena prozivka. Obitelj je insistirala da pogledaju tijelo mladića koje nije prošlo obdukciju, niti dobilo smrtovnicu.

Otkrili su znakove teškog nasilja na cijelom Manuelovu tijelu: tragovi konopa ili remena su obilježavali njegove gležnje, tragovi ugriza na njegovom čelu, tragovi koji bi mogli ukazivati ​​na injekcije u prsima (poput adrenalina), električne opekotine na vratu, ozbiljne modrice na njegovom torzu, slomljeni prsti i nokti koji su ukazivali na znakove samoobrane ili se povlačili po podu.

Obitelj je fotografirala dokaze mučenja i podnijela pritužbu na sudu Murcia, gdje su zatražili drugu obdukciju. Njihov je zahtjev odbijen, dok se čekalo na rezultate prve obdukcije, koju je u međuvremenu zatvor odlučio izvršiti. Obitelj i dalje čeka rezultate, a kašnjenje znači da je Manuelovo tijelo konačno moralo biti zakopano, isključujući mogućnost još jedne obdukcije.

Nepravda koja  je zadesila ovu porodicu nije ništa neobično. Slijedi predvidivi scenario u kojem zatvorenik, ili je zanemaren od  zatvorske vlasti i ostavljen umrijeti, ili tajnovito umre od nepoznatih uzroka nakon čitave historije nečovječnog i rasističkog postupanja prema zatvorenicima.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Izvor: portal-udar.net

0