Srbija: Pravoslavni svečenik odbio sahraniti Romkinju

Foto: print screen
Autor: MIM

Vijest objavljena 24.03.2018 godine na srpskom portalu novimagazin.rs.

Predsjednica Udruge Roma iz Novog Bečeja Danica Jovanović izjavila je da je u Srbiji rasizam u porastu i da desničarske skupine jačaju i dodala da o rasizmu svjedoči i činjenica da dio svećenstva u Srpskoj pravoslavnoj crkvi odbija sahranjuje Rome.

“Ja sam to osobno osjetila na svojoj koži kada Romi i Romkinje u Novom Bečeju dođu u situaciju da ne mogu dostojanstveno ni da budu sahranjeni. Kad svećenik vidi pripadnika romske populacije, prvo pitanje je da li imate para da mu platite, a drugo da li ste kršteni. Ono što sam ja osobno doživjela i što mogu potvrditi je neprimjereno nasilno ponašanje uz neadekvatan rječnik i gestikulaciju “, navela je Danica Jovanović u priopćenju.

Onda je rekla da je dio svećenstva u Srpskoj pravoslavnoj crkvi “vrlo fašistički nastrojen” prema Romima, a kako je dodala, svećenik je na nju nasrnuo kada je došla da dogovori sahranu svoje majke.

“Imam osjećaj da nije bio još jedan čovjek sa mnom – da bi on bio nasilan prema meni, mada je i ovako bio. Istjerao me je iz dvorišta koje nije ni njegovo to je Glavaševa kuća koju je on dao crkvi na korištenje, praktično društvena imovina “izjavila je Danica Jovanović.

Dodala je da je svećenikova primjedba da pokojnik nije kršten, što se konačno pokazalo netočnim.

“Ja sam ga opet pozvala, ali on je rekao ‘Marš van’ i imam osjećaj da bi me pogodio onim drvima koje je nosio da nisam izašla”, navela je Danica Jovanović.

Prema njezinim riječima, ovo je samo jedan primjer kako prolaze romski i drugi ljudi koji ne mogu plaćati crkvene usluge.

“Naše društvo i pravoslavna crkva bi trebalo da se zapitaju da li, kad već ne mogu dostojanstveno živjeti, Romi mogu dostojanstveno bar da budu sahranjeni”, kazala je Danica Jovanović.

Udruga Roma iz Novog Bečej organizirala je prosvjedni povod povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasizma u gradu jučer.

izvor: novimagazin.rs

0