Makedonija: Ravnatelj Javne ustanove za zaštitu djece u kojoj je silovana maloljetna romkinja podnio je ostavku

Ravnatelj Javne ustanove za zaštitu djece s odgojno-obrazovnim i socijalnim problemima i poremećajnog ponašanja “25. Svibanj “Stevce Sokolovski jučer podnio ostavku zbog moralnih razloga. Ministarstvo rada i socijalne politike kaže kako nastavlja istraživati ​​slučaj. Komisija je već utvrdila da su stručne službe i imenovani staratelj više puta upozorili nadležne institucije za moguću seksualnu eksploataciju R.I. U ovom trenutku istraženi su svi ostali elementi mogućeg neizvršenja bivšeg imenovanog skrbnika djeteta.

“Očekujemo od Ministarstva unutarnjih poslova i Državnog odvjetništva da poduzmu mjere u skladu sa svojim nadležnostima za pronalaženje i sankcioniranja osoba koje su zlostavljale maloljetnu žrtvu. Ovom prigodom želimo naglasiti da je slučaj R.I. prikazane su anomalije u devastiranom sustavu socijalne skrbi, posebno kada se radi o djeci s određenim rizikom. Postoji očita potreba za boljem koordinacijom svih institucija i uspostavljanju sustava koji će uistinu zaštititi djecu od društvenog rizika “, izjavio je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

S tim u vezi, Ministarstvo rada i socijalnih poslova kaže da intenzivno radi na procesu deinstitucionalizacije. Prema njima, do sredine 2018. godine počinje transformacija ustanova za brigu o djeci u mrežu malih kuća. Ova reforma omogućit će individualni pristup svakom djetetu, bolju njegu i značajno smanjenje rizika od takvih neželjenih događaja.

Izvor: rominfomedia.rs

0