Srbija: Riješeno pitanje osobnih dokumenata za više od 25.000 Roma

Foto: Ilustracija RTV
Autor: Tanjug

BEOGRAD – Povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe Nils Muižnieks koji se danas sastao s direktoricom Ureda za ljudska i manjinska prava Suzanom Paunović pohvalio je rezultate koji su ostvareni na polju osiguravanja osobnih dokumenata za pripadnike romske nacionalnosti.

Kako je priopćeno iz Ureda, Muižnieks je bio zainteresiran i za mjere koje se poduzimaju u cilju unapređenja položaja i prava nacionalnih manjina, posebno prava u vezi informiranja na materinjem jeziku.

Paunović je istaknuo kako je Srbija kroz provedbu Desetljeća za uključivanje Roma do 2015. godine postigla značajne rezultate.

“Riješeno je pitanje osobnih dokumenata za više od 25.000 osoba romske nacionalnosti. Zakonom o matičnim knjigama uređen je i postupak obnavljanja uništenih ili nestalih matičnih knjiga koje se vode za područje Kosova i Metohije, a u skladu s kojim je u 2015. godini izvršeno 2.919 upisa, ranije pravno nevidljivih osoba romske nacionalnosti “, rekao je Paunović.

U području zdravstvene zaštite Roma, kako navodi Paunović, rezultati rada 75 zdravstvenih medijatorki doveli su do velikog pomaka i njihov rad je jedna od najuspješnijih mjera u javnim politikama poduzetim u prethodnom razdoblju.

Na području stambenog zbrinjavanja, po prvi put je uspostavljena evidencija o broju i mjestu gdje se nalaze neformalna romska naselja.

Romi i Romkinje su prepoznati kao teže zapošljiva društvena skupina i prema njima se, kaže, primjenjuju mjere aktivne politike zapošljavanja, realiziraju se programi poticanja samozapošljavanja, zapošljavanja uz subvencije poslodavcima u privatnom sektoru.

U srednjim školama u posljednje dvije školske godine dodijeljeno je 1.326 stipendija za učenike Roma, rekao je Paunović.

Izvor: rtv.rs

🔥0